Nedostatok spánku a poruchy zraku spolu súvisia. Zistite, ako sa to prejavuje

Človeka, ktorý sa v noci poriadne nevyspal, spoznáme na prvý pohľad. Tmavé kruhy pod očami, opuchnuté alebo ovisnuté viečka sú neklamnými príznakmi nedostatočného nočného odpočinku. Hoci sú jeho účinky viditeľné aj navonok, riziká, ktoré sa za ním môžu skrývať, sú často oveľa nebezpečnejšie. Prečítajte si o nich viac.

žena s okuliarmi

Nočné bdenie má priamy vplyv na zdravie očí

Je známe, že nedostatok spánku môže vyvolať únavu, podráždenosť  a neschopnosť sústrediť sa. Pokiaľ ide o vonkajší vzhľad očí, častým prejavom sú opuchnuté viečka, tmavé kruhy a vačky pod očami. Omnoho dôležitejšie sú však zdravotné riziká, ktoré v dôsledku prikrátkeho alebo chýbajúceho odpočinku postihujú priamo zrak.

Podobne ako mozog a telo, aj oči sa počas spánku zotavujú z celého dňa. Ak sa v noci poriadne nevyspíte, stáva sa, že oči produkujú menej sĺz, ako je potrebné na ich zvlhčenie. Oči sa tak stávajú suchými, svrbia, prípadne opuchnú a vy sa nevyhnete tomu, aby ste si ich neustále nepretierali alebo nešúchali. Takéto správanie však môže spôsobiť zanesenie infekcie a spolu s nedostatočným omývaním oka slzami môže vyústiť až do zápalu očí.

Tip: Vplýva kvalitný spánok na imunitu?

Nedostatok spánku priamo súvisí s poruchami zraku

Patria medzi ne najmä tieto poruchy:

  • Očné spazmy – hoci sú nepríjemné a znervózňujú vás, v skutočnosti zrak nijako nepoškodzujú. Kŕče, známe aj ako myokymia, vznikajú v dôsledku toho, že oko nie je dostatočne oddýchnuté. Navyše, následné namáhanie sa očí pri zaostrovaní môže situáciu ešte zhoršiť.
  • Citlivosť na svetlo a rozmazané videnie – vyskytujú sa ako vedľajšie príznaky pri syndróme suchého oka, ktorý vzniká v dôsledku toho, že oči nie sú dostatočne zvlhčované. Spánok je totiž obdobím, keď sú oči výdatne hydratované. Tekutina, ktorá ich v tom čase zvlhčuje, ich zároveň čistí a chráni pred infekciami. Je teda zrejmé, že čím dlhšie spíte, tým zdravšie a hydratovanejšie budú vaše oči.

žena a kvapky

  • Glaukóm - je ďalším očným ochorením, ktoré môže byť vyvolané nedostatočným spánkom. Vzniká vtedy, keď sa v oku nahromadí príliš veľký tlak, ktorý poškodí zrakový nerv a najprv ovplyvní periférne videnie. Ak sa nelieči, môže viesť k úplnej strate zraku. Našťastie, existuje liečba, ktorá zastaví jeho postup. Ak si však oči cez noc poriadne neodpočinú, nezvlhčia sa a nezregenerujú po celom dni, vystavujete ich záťaži, ktorá môže neskôr vyvolať vznik glaukómu. Toto je len jeden zo spôsobov, ako môže nedostatok spánku viesť k úplnej strate zraku.
  • Problémy so zaostrovaním - jedným z najnepríjemnejších príznakov, ktoré zvyknú sprevádzať nespavosť, je rozmazané videnie. Ak pridlho bdiete, stáva sa, že zabúdate žmurkať. To (samozrejme, nie je to jediný dôvod), môže spôsobiť rozmazané videnie.
  • Syndróm suchého oka – považuje sa za bežný príznak nedostatku spánku. Ako sme už spomenuli vyššie, počas optimálne trvajúceho nočného odpočinku majú totiž oči k dispozícii dostatok času na zvlhčovanie; ak im tento čas odopriete, ráno vás potrestajú nepríjemným dráždivým pocitom a svrbením.

Praktické rady pre lepší spánok

žena s maskou

Doprajte svojim očiam šancu na odpočinok a preliečenie tým, že si dožičíte odporúčané množstvo spánku. Dospelí by mali pravidelne spať sedem a viac hodín za noc. Ak teda chcete podporiť svoje celkové zdravie a zdravie svojich očí, vyskúšajte tieto tipy na zdravý spánok:

  • Približne hodinu pred spaním stlmte svetlá v domácnosti. Tým dáte telu a mysli signál, že je čas na odpočinok.
  • Pravidelné cvičenie je ďalším osvedčeným krokom k zdravému spánku, ale nezabudnite si zacvičiť včaššie už počas dňa. Cvičenie počas 3 hodín pred zamýšľaním uložením sa na odpočinok pôsobí skôr kontraproduktívne.
  • Snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase, a to aj počas víkendov. Pravidelný harmonogram pomôže vášmu telu regulovať spánok i hladinu energie.
  • Udržujte svoju spálňu čo najtmavšiu. Aj malé svetielko môže spánok citeľne narušiť. Nemusí vás vždy zobudiť, ale dokáže zhoršiť kvalitu spánku. Na okná používajte zatemňovacie závesy, zakryte všetky svietiace gombíky alebo svetlá a ak vás vyrušuje svetlo, ktoré nemôžete zatemniť, použite masku na oči.
  • Ak bývate na hlučnom mieste, spite s ventilátorom alebo iným zdrojom bieleho šumu v spálni. Môže vám to pomôcť zaspať a nezobúdzať sa.
  • Udržujte svoju izbu v chlade. Vo väčšine prípadov ľudia spia lepšie, sa teplota v miestnosti pohybuje v rozmedzí 15 – 20 °C.
  • Akékoľvek svetlo môže narúšať spánok, ale svetlo z obrazoviek je obzvlášť škodlivé. Vyhnite sa pozeraniu na obrazovky približne dve hodiny pred spaním. Špecifické modré svetlo z počítača, televízora, telefónu alebo tabletu môže narušiť tvorbu melatonínu, čo je chemická látka, ktorá vám pomáha zaspať.
  • Nejedzte aspoň 3 hodiny pred spaním. Trávenie si vyžaduje veľa energie a môže sťažiť zaspávanie.

Tip: Čo robiť, keď nemôžem zaspať?

Google+