Tipy na lepší spánok pre ľudí so skoliózou

Skolióza a problémy so spánkom často kráčajú ruka v ruke. V noci neviete, ako sa máte uložiť a ráno sa budíte ako polámaní. Niet sa čo čudovať, že ak vy alebo vaši blízki trpíte nerovnomerným zakrivením chrbtice, hľadáte spôsob, ako by ste tieto problémy prekonali. Samozrejme, prvoradé sú odporúčania, ktoré vám poskytne váš ošetrujúci lekár. My vám však ponúkame tipy, ako dosiahnuť lepší a pohodlnejší spánok aj v prípade skoliózy.

boľavý chrbát

Čo je to skolióza

Ako už pravdepodobne viete, skolióza je stav, pri ktorom je chrbtica deformovaná pod určitým uhlom. Existujú dva typy skoliózy - štrukturálna a funkčná. Štrukturálna skolióza je genetická záležitosť, ktorá sa môže s vekom postupne zhoršovať a v prípade extrémnych uhlov si vyžaduje chirurgický zásah.

Štrukturálna skolióza sa môže časom vyskytnúť v dôsledku nezdravých návykov, ako je sedenie počas dlhých hodín na jednom boku alebo v dôsledku nesprávneho držania tela. Tento typ skoliózy sa spravidla rieši s pomocou fyzioterapeuta prostredníctvom naťahovania a cvičenia.

žena spí

Ako skolióza ovplyvňuje spánok

Ak trpíte skoliózou, predpokladá sa u vás väčšie riziko vzniku problémov so spánkom. Ako najčastejšie sa uvádzajú nasledovné tri ťažkosti:

  • Spánkové apnoe: Ide ostav, počas ktorého v spánku dochádza k tomu, že človek krátkodobo prestane dýchať.
  • Hypopnoe: Krátkodobý stav, počas ktorého dochádza v spánku k plytkému dýchaniu.
  • Bolesť: bolestivá skolióza môže výrazne zhoršiť kvalitu odpočinku.

Tipy na lepší spánok so skoliózou

Aj keď ľudia trpiaci skoliózou musia čeliť mnohým problémom so spánkom, existujú spôsoby, ako tieto ťažkosti zmierniť. Ak teda patríte medzi nich, vyskúšajte nasledujúce tipy:

1. Nespite na bruchu

Pri skolióze rozhodne nie je jedno, v akej polohe spávate. Pri spaní na bruchu totiž riskujete, že sa váš krk vytočí do nepohodlnej polohy, čo zároveň spôsobí i nevhodné zakrivenie celej chrbtice.

2. Spite na chrbte a/alebo na boku

Ako najlepšia poloha na spanie pri skolióze sa odporúča spánok na chrbte. Krk, chrbtica, boky a nohy sú v tejto polohe správne vyrovnané, čo umožní pohodlný odpočinok. Navyše, takto sa na hrudník bude vyvíjať menší tlak, ako keby ste ležali na bruchu. Poloha na chrbte tiež pomáha pri vyššie spomenutom apnoe.

spánok na chrbte

Ak preferujete spánok na boku, spite na tej strane, kde máte v dolnej časti chrbta väčšie zakrivenie, ktoré vytvára priestor medzi žalúdkom a matracom. Do tohto priestoru potom umiestnite malý obdĺžnikový alebo valcovitý vankúš.

3. Používajte stredne tvrdý matrac

Ľuďom trpiacim skoliózou sa všeobecne odporúča spávať na matraci so strednou tvrdosťou, pretože poskytuje správnu oporu pre chrbticu, nohy a boky. Rozhodne sa vyhnite mäkkým matracom, ktoré nemusia dostatočne podopierať chrbticu.

4. Spite s vankúšmi, aj keď máte nasadenú ortézu

Existuje rozdiel medzi hrudnou skoliózou (pri ktorej je vhodné spať na chrbte alebo na boku s vankúšom) a bedrovou skoliózou, kedy sa za ideálne považuje spať s vankúšom pod alebo nad krížmi. Ak spávate na boku, zohnite kolená smerom k hrudi. Potom si položte jeden vankúš medzi kolená a ďalší vankúš pod pás, aby ste získali ďalšiu podporu. Pokiaľ potrebujete ešte ďalšiu podporu, položte si vankúš pod lopatky, aby ste uvoľnili tlak.

žena s vankúšom

Nosenie ortézy má tiež svoje pravidlá. Ak idete spať, položte si vankúše pod nohy, aby ste zabránili nepríjemnému tlaku ortézy na pokožku. Ráno pri vstávaní z postele sa hneď nedvíhajte na nohy, ale najprv sa posaďte.

5. Starajte sa o svoju ortézu aj počas noci

Ak s ortézou musíte aj spávať, pri jej používaní môže dôjsť k nežiaducemu hromadeniu vlhkosti. Aby ste tomu predišli, môžete použiť kukuričný škrob, ktorý prebytočnú vlhkosť odsaje. Zároveň tak zabráni tvorbe vyrážok alebo vredov, ktoré sa často vyskytujú ako následok zvýšenej vlhkosti.

Náš tip: Znepríjemňujú vám život bolesti chrbta? Prečítajte si článok Trpíte bolesťami chrbta? Vyskúšajte pamäťovú penu.

Google+