10 vecí, ktoré môžete robiť z postele počas lockdownu

Druhá vlna koronavírusu je už dávno tu a s ňou spojený lockdown či núdzový stav, ktoré môžu trvať nielen tri týždne, ale možno dva či tri mesiace. Desí vás tá predstava? Mnohí nemôžu chodiť do práce, iní pracujú z domu, no a študenti taktiež nechodia do školy. Aby sa človek nezbláznil, mal by sa naučiť oddychovať a venovať sa všetkému, čo za posledné roky zanedbával. Ponúkame vám niekoľko tipov, ktoré môžete robiť počas lockdownu z pohodia vlastnej postele.

muž číta knihu

1. Prečítajte si zaujímavú knihu

Pamätáte si, kedy ste naposledy čítali nejakú dobrú knihu? Že nie? Je najvyšší čas to napraviť. Pokiaľ sa dá, môžete navštíviť knižnicu v blízkosti vášho bydliska a vybrať si knihu, ktorá vás zaujme. No pokojne môžete navštíviť niektorý e-shop a knihu si objednať priamo domov na adresu.

Nechcete do nákupu kníh veľa investovať? Zadovážte si e-book, čiže elektronickú knihu, ktorá je plnohodnotným ekvivalentom tlačenej knihy. A čo je najdôležitejšie, nemusíte nikam chodiť alebo čakať na zásielku a máte istotu, že sa titul nikdy nevypredá. Stiahnete si knihu a môžete čítať. Oproti klasickej knihe, môžete v e-knihe ľahšie vyhľadávať, zvýrazňovať text, robiť si poznámky, či pomôcť si s výkladom neznámeho pojmu.

2. Pozrite si výborný film alebo seriál

Pozrite si z pohodlia postele výborný online film alebo seriál a určite prídete na iné myšlienky. Že v programe nič nedávajú? Nevadí, predplaťte si niektorého poskytovateľa internetových streamovaných médií u nás. V ich ponuke nájdete filmy a seriály rôznych žánrov, od komédií, kriminálok, romantických, sci-fi až po horory. Taktiež môžete siahnuť po historických, prírodopisných či náučných dokumentoch a trošku sa vzdelávať priamo z postele.

3. Doprajte si s partnerom raňajky v posteli

raňajky v posteli

Rozmaznávajte sa a nechajte svojho partnera, aby vám priniesol raňajky do postele. Inokedy ho môžete takto prekvapiť aj vy. Momentálne je to skvelé, pretože väčšina z nás pracuje z domu, takže čas potrebný na dochádzanie do práce ušetríme, čím si doprajeme lahodné raňajky aspoň teraz, keď inokedy na ne nebol čas. Dajte však pozor na matrac, aby ste ho nepoliali alebo nezašpinili. Inak by ste ho museli prácne vyčistiť. Ako na to, sa dočítate v našom článku ako vyčistiť matrac a odstrániť škvrny.

4. Zavolajte svojim priateľom pomocou sociálnych sietí

žena počúva hudbu

Nevideli ste svojich priateľov, známych, kolegov či členov rodiny poriadne dlhý čas? A možno ich ešte tak skoro neuvidíte počas nasledujúcich týždňov lockdownu. Písanie si cez sociálne siete, či telefonovanie nie je to pravé orechové. Z pohodlia postele navštívte svojich známych prostredníctvom skypu, instagramu či inej sociálnej siete a určite prídete na príjemné myšlienky, či strávite príjemný čas so svojimi známymi. Pritom nemusíte ani vykročiť z pohodlia svojej postele, nemusíte riešiť čo na seba a môžete viesť naraz aj niekoľko rozhovorov.

5. Zdriemnite si

Potreba spánku u každého jednotlivca je individuálna. Je však nad slnko jasné, že počas pracovných dní a bežného pracovného života nemáme čas na spánok a veľakrát sa môžeme cítiť unavení práve pre jeho nedostatok. Ranné vstávanie, aby sme stihli začiatok vyučovania, či prišli do práce načas aj v dopravnej špičke, je počas lockdownu pasé. Mnohí z nás majú tzv. homeoffice či dištančné vzdelávanie a preto teraz máme príležitosť trochu si oddýchnuť a dohnať všetky tie chvíle, ktoré sme spánku nevenovali. Preto využite príležitosť a pokojne si ráno pospite o trochu dlhšie alebo si poobede zdriemnite.

TIP: Do pozornosti vám dávame zaujímavý článok o spánku cez deň.

6. Naučte sa kreativite

Kreativita je schopnosť vytvárať niečo nové a môžeme ju rozvíjať aj vtedy, keď si myslíme, že sme beznádejne anti-kreatívny človek. Svoje pocity, myšlienky, nápady premietnite do niečoho hmatateľného. Na začiatok môžete len tak písať o svojich cieľoch na najbližšie mesiace, alebo si začnite písať denník či nejaký diár zážitkov i spomienok na niečo pekné, čo ste počas minulých rokov zažili. Doplňte ho o fotografie, ktorých veľký počet určite nájdete vo svojom smartfóne. Vyselektujte si momentky z mobilu a dajte si ich vyvolať v niektorom e-shope, pokojne z pohodlia svojej postele.

Nikdy ste sa nevenovali kreatívnej tvorbe? Nevadí, na internete nájdete rôzne návody, ako na to. Tak šup-šup do toho, na začiatok si vlastnoručne vytvorte vianočné ozdoby či dekorácie.

8. On-line nakupujte

Nechoďte na nákupy, pokiaľ nemusíte, veď v dnešnej dobe sa dá všetko kúpiť na internete. Odporúčame začať nákupom poriadneho kvalitného matraca, pretože v tomto období najviac času strávite doma v posteli.

9. Meditujte

V súčasnosti množstvo ľudí pociťuje úzkosť či strach z nového a nepoznaného, ktoré pramenia zo strachu z nákazy koronavírusom, či samotného lockdownu. Sociálna izolácia, osamelosť, obmedzenie slobody i činnosti, ktoré sme predtým vykonávali so samozrejmosťou, priniesli do mnohých životov nepokoj či depresie.

žena s maskou

Skvelým spôsobom ako zrelaxovať svoju myseľ a telo je meditácia. Pomáha znižovať stres, reguluje úzkosť, zlepšuje spánok. Dokonca pomáha lepšie sústrediť sa, vybudovať si odstup od svojich myšlienok, vnemov či úsudkov. Vďaka meditácii vidíme veci také, aké sú. Pravidelné meditovanie pomôže lepšie pochopiť životnú situáciu, ktorá nás v tomto ťažkom období postihla. Neviete ako začať? Na začiatok postačí pohodlne sa usadiť a uvoľniť celé telo. Zatvorte oči, stlmte svetlo, vezmite slúchadlá s relaxačnou hudbou a snažte sa nepripustiť si žiadne myšlienky. Ak sa vám to nepodarí a začnete znovu premýšľať, skúste to znovu. Všetko chce cvik. S pribúdajúcim časom budú chvíle bez myšlienok čoraz dlhšie.

10. Zacvičte si

Nemôžete si ísť zacvičiť do fitka lebo je zatvorené. Nevadí, aj tak môžete pravidelne cvičiť v pokoji svojho domova, dokonca aj priamo po prebudení v posteli a bez zbytočnej prípravy. Na začiatok vám pomôžu tipy v našom článku.

Google+