7 osvedčených tipov, ako mať krásne sny

Ako je nám dobre známe, všetci snívame. Ale čo by ste povedali na to, keby ste mohli svoje sny ovládať? Vyskúšajte naše tipy na sladké sny a vyspite sa doružova.

žena sladko spí

Čo ovplyvňuje nočné snívanie

Veľa z toho, čo ľudia robia počas dňa, má vplyv na sny, ktoré sa im snívajú v noci. Navyše, ak sa vám snívajú zlé sny alebo rovno nočné mory, často sa z nich neviete spamätať aj potom, ako sa zo sna prebudíte. Ide o to, že váš mozog ešte nedokončil spracovanie týchto údajov, čo môže mať nepriaznivý vplyv na to, ako sa budete cítiť nasledujúci deň. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo vyskúšať tipy na lepšie sny.

Tip: Vyskúšajte rozdiel medzi bielym, hnedým a ružovým šumom a vyspite sa dosýta

Ako si privodiť príjemné sny

Je jasné, že svoje sny nemôžeme úplne kontrolovať. Skladajú sa z útržkov z nášho každodenného života a našich najvnútornejších myšlienok. Avšak my máme pre vás niekoľko skvelých odporúčaní, ktoré vám pomôžu zlepšiť spánok a zvládnuť stres, čím zvýšite pravdepodobnosť, že sa vám v noci budú snívať krajšie sny.

Samozrejme, sny, po akých v kútiku srdca túžite, vám nezaručí nikto a nič. Stojí však za to vyskúšať niekoľko tipov, ako sa lepšie vyspať, zbaviť sa stresu a tým podstatne zvýšiť šance na plnohodnotnejšie sny.

1. Dožičte si dostatok kvalitného spánku

Dospelí vo všeobecnosti potrebujú 7 alebo viac hodín spánku každú noc. Ak máte problémy s kvalitným spánkom, vyskúšajte tieto tipy:

  • Chodievajte spávať a vstávajte vždy v rovnakom čase.
  • Nočná teplota v spálni dospelého človeka by sa mala pohybovať medzi 15 a 20 °C. Preto by v spálni malo byť výrazne chladnejšie než v ostatných miestnostiach. 
  • Spávajte v tmavej miestnosti, kde vás nebudú vyrušovať ani svietiace hodiny či svetlo pouličnej lampy (zatiahnite zatemňovacie závesy alebo stiahnite žalúzie).

2. Pred spaním počúvajte upokojujúcu hudbu

Výskum zaoberajúci sa vplyvom upokojujúcej hudby na zmiernenie stresu dokázal, že hudba môže mať vplyv na obsah snov. Preto aj hudba, ktorú počúvate krátko pred spaním, môže vaše sny buď zlepšiť, alebo zhoršiť.

žena sedí na oblaku

Správny výber hudby, ktorá je pokojná a tichá, vám môže pomôcť zlepšiť vaše sny.

3. Doprajte si potraviny s melatonínom

Melatonín sa nazýva aj hormón spánku. Vzniká v epifýze, v žľaze v medzimozgu. Ľudské telo ho prirodzene vytvára, aby zlepšilo kvalitu spánku.  V prirodzenej forme sa melatonín nachádza aj v rôznych potravinách, ako sú napr:

  • vajíčka
  • ryby, mäso
  • mlieko
  • orechy, semená
  • niektoré obilniny
  • naklíčené strukoviny
  • huby

4. Vyskúšajte aromaterapiu 

Niet pochýb o tom, že vône dokážu ovplyvniť náladu, preto vám obklopenie sa príjemnými vôňami (napríklad levanduľou alebo medovkou) môže pomôcť k sladkým snom, umožní prekonať opakujúce sa nočné mory a zmierni nespavosť.

aromalampa s levanduľou

Vynikajúce sú na tento účel čerstvé kvety, vonné sviečky či aromatické oleje. Nezabudnite ich však pred spaním zhasnúť, aby ste náhodou nespôsobili požiar.

5. Urobte si pohodlie

Aby ste sa kvalitne vyspali a mali dobré sny, potrebujete sa cítiť pohodlne. Stavte na taký matrac, posteľnú bielizeň a vankúše, ktoré sú pre vás čo najpohodlnejšie. Pokiaľ vám to neprekáža, spite radšej na boku ako na chrbte alebo na bruchu.

6. Nikdy nechoďte spať hladní

Ak chcete mať príjemné sny, pred spaním nehladujte, ale ani nejedzte veľa alebo ťažké jedlá. Ak ste totiž nejedli dostatočne, môžete mať nepokojný a plytký spánok a zobudí vás hlad. Ak ste hladní, ale nadišiel už čas, kedy by ste mali ísť do postele, skúste si dať malé občerstvenie, napríklad banán a pohár mlieka. Odporúčame vyhnúť sa jedlu 2-3 hodiny pred spaním. Aj váš tráviaci systém si potrebuje odpočinúť, preto by nemal pracovať na trávení potravy.

7. Dávajte si pozor na obsah, ktorý konzumujete pred spaním

Minimálne hodinu a pol pred spaním sa vyhýbajte akémukoľvek negatívnemu obsahu. To znamená, že by ste si mali odpustiť čítanie kníh alebo sledovanie filmov, ktoré by vás mohli rozrušiť. Ak pred spaním sledujete znepokojujúci obsah, pravdepodobne sa vám o ňom bude aj snívať.

Tip: Spíte v dostatočnej tme?

Google+