Aj malá spálňa môže byť útulná a účelná: Poradíme vám, ako na to

Ak chcete, aby vaša spálňa bola komfortná a praktická, je potrebné maximálne využiť priestor, ktorý máte k dispozícii. Inšpirujte sa našimi tipmi a trikmi, ktoré vám pomôžu vyčarovať zo spálne dokonalú oázu oddychu.

žena v spálni

Dôležitý je výber správnej veľkosti postele

Väčšie postele sú síce skvelé na natiahnutie, ale môžu spôsobiť, že už aj tak malá spálňa bude pôsobiť nepríjemne stiesnene. Keďže posteľ je v spálni pravdepodobne ten najväčší kus nábytku, bude to mať obrovský vplyv na vzhľad a atmosféru priestoru, ako aj na jeho bežné využitie.

Pri malých priestoroch často veľkosť diktuje orientáciu i postele. Vo všeobecnosti však odporúčame umiestniť posteľ do stredu hlavnej steny a vždy, keď je to možné, zabezpečiť, aby nezakrývala žiadne okno. Ak je záhlavím umiestnená v strede steny, máte ľahký prístup k obom stranám postele na úkony, ako je ustielanie postele a výmena obliečok, čo z nej robí najfunkčnejšiu možnosť.

Tip: 10 rastlín, ktoré sa oplatí pestovať v spálni pre lepší spánok

V jednoduchosti je krása i nápaditosť

Pri navrhovaní spálne s obmedzeným priestorom je niekedy nevyhnutné obmedziť nábytok na minimum. Zároveň je potrebné starostlivo zvážiť veľkosť jednotlivých kusov zariadenia. Vyhnite sa preplneniu alebo nedostatočnému zaplneniu všetkých štyroch stien miestnosti.

Pridajte zrkadlá – opticky zväčšíte priestor

Zrkadlo je úžasný spôsob, ako vizuálne zväčšiť a rozjasniť i malé spálne, takže ak je to možné, oplatí sa zahrnúť ich do usporiadania malej spálne.

moderná spálňa

Ak ich umiestnite oproti oknu alebo v jeho blízkosti, získate optimálne odrážanie svetla v celej miestnosti. Vložiť ich môžete aj do výklenkov a skombinovať s nápaditým osvetlením spálne, aby sa maximalizovalo presvetlenie a zútulnila sa celá miestnosť po zotmení.

Toaletného stolíka sa nemusíte vzdať úplne

Obľúbený toaletný stolík často predstavuje luxus, ktorý si môžu dovoliť len väčšie spálne. Ak však po ňom túžite a nechcete oň prísť, s trochu netradičným umiestnením ho môžete bez problémov vtesnať aj do menšej spálne. Napríklad ho môžete umiestniť do výklenku za dvojkrídlovými dverami vstavanej skrine siahajúcej od podlahy po strop. Ľahko sa tam pomestí dostatok poličiek a po použití sa dajú ľahko zavrieť mimo dohľadu, takže priestor spálne zostane svetlý, otvorený a bez neporiadku.

Nástenné svietidlá usporia cenný priestor

Hoci sú stolové lampy položené na nočných stolíkoch po oboch stranách postele obľúbeným spálňovým doplnkom, môžu zaberať zbytočne veľa miesta. Omnoho praktickejšie je pri malých spálňach používanie nástenných svietidiel namiesto nočných stolových lámp.

útulná spálňa

Menšie miestnosti si totiž nevyhnutne vyžadujú menšie nočné stolíky a v prípade, že celú dosku stolíka zaberá stolná lampa, určite nejde o praktické riešenie. Okrem toho máme dnes k dispozícii množstvo rozličných možností nástenného osvetlenia, či už káblového alebo zapojeného do zásuvky.

Využite celú výšku steny pomocou vstavaných skríň

Pri nedostatku miesta je dôležité zohľadniť možnosti skladovania všetkých potrebných vecí, aby ste zabezpečili, že výsledný priestor zostane bez neporiadku. Za najvhodnejší spôsob považujeme vyhradenie časti spálne na skladovanie pomocou skriniek od podlahy až po strop, čím sa priestoru dodá nádych čistoty a priestrannosti. Ak chcete ilúziu väčšieho priestoru ešte viac umocniť, vyberte si jednoduchý dizajn dverí šatníka, napríklad s perom a drážkou, a natrite ich rovnakou farbou, akej sú i steny.

Niekoľko osvedčených rád na záver:

1. Držte sa obmedzenej palety farieb - ak biela nie je pre vás tá pravá, použite svoje obľúbené farby, ale nekombinujte viac ako dve, maximálne tri farby.

2. Nechajte svetlo preniknúť dovnútra - v malom priestore sa snažte využiť čo najviac prirodzené svetlo. Na zaistenie súkromia použite jednoduché rolety alebo na okná zaveste hladké záclony.

3. Maximalizujte úložný priestor – napríklad vďaka vstavanej skrini od podlahy po strop.

4. Obmedzte sa na jednoduché doplnky - v malých spálňach je priestor obmedzený, preto stavte na jednoduché prvky zariadenia. Stačí, ak sa zameriate na jeden odvážny výrazný prvok, ako je unikátne čelo postele, umelecký obraz alebo nápaditá lampa.

5. Zvážte výber vhodného rámu postele - v malej spálni slúži posteľ ako ústredný bod v miestnosti, takže rám, ktorý vyberiete, bude mať najväčší vplyv na vzhľad a celkovú atmosféru priestoru.

Tip: Baldachýn nad posteľou nie je len estetickým doplnkom

 

Google+