Baldachýn nad posteľou nie je len estetickým doplnkom

Každý sa snaží zariadiť si spálňu tak, aby sa v nej cítil čo najlepšie. Medzi obľúbené doplnky odjakživa patrí baldachýn. Vedeli ste, že nepredstavuje len akýsi módny doplnok, ktorý často vidíme vo filmoch? Baldachýn skutočne prispieva k pohodlnému spánku.

V otvorenom priestore sa človek už od počiatku necítil úplne komfortne a na noc prirodzene vyhľadával a neskôr staval svoje vlastné útočisko. Uzavretý a útulný priestor v nás preto prirodzene vyvoláva väčší pocit bezpečia, tepla a pohodlia.

Presne o to sa vie postarať aj baldachýn. K pohodlnému spánku počas každej noci prispieva vďaka oddeleniu postele od zvyšku miestnosti. Hodí sa najmä do miestností s vysokým stropom, ktorý opticky zníži a vytvorí tak ideálne miesto pre spánok. Svetlo počas spánku nepridáva na jeho kvalite. Baldachýn sa postará o maximálne zakrytie akéhokoľvek prieniku svetla z pouličných lámp aj osvetlenia v izbe. Napáda vás v noci nepríjemný hmyz? Baldachýn vás od neho úplne ochráni. Vďaka nemu sa už nemusíte budiť na bzučanie a svrbiace štípance.

Kedysi sa ako baldachýn používali hrubé látky či drevené striešky. Dnes ide najmä o tie z ľanu, bavlny či polyesteru. Baldachýny z polyesteru sú jemné na dotyk. 100 % bavlna sa zas postará o priedušnosť a antialergické vlastnosti. Ľan je zase známy pre svoje termoregulačné a antibakteriálne schopnosti. Okrem toho k sebe nepriťahuje prach čo iste ocenia alergici.

Ako vybrať baldachýn?

Nie sú nebesá ako nebesá. Aj pri ich výbere sa treba zamyslieť nad materiálom a vzorom. V prvom rade sa zamyslíte nad tým, kde baldachýn umiestnite. Existujú totiž postele s vrchnou konštrukciou, na ktoré sa dá baldachýn priamo uchytiť. Ak takú doma nemáte, nezúfajte. Samostatné držiaky vám sen o uchytení baldachýnu nad posteľ splnia rovnako dobre.

Tip: Neštípe vás niečo v posteli? Alebo ako zistíte, že máte v izbe ploštice.

Baldachýn vás musí na prvý pohľad zaujať. Nejde len o funkčný, ale aj dizajnový kúsok do spálne. Dospelí skôr siahnu po jednofarebných dekoroch bez rušivých prvkov, ktoré vzbudzujú pokojný pocit v miestnosti.

Nezabúdajte na materiál, ktorý ovplyvní celkovú atmosféru a kvalitu spánku. Vyššie spomenutá bavlna, polyester, ľan, mušelín či kombinácia niektorých materiálov zabezpečí pohodlný spánok v každom ročnom období.

Nie len dospelí, ale aj deti

Baldachýn je vďaka svojím vlastnostiam obľúbený nie len u dospelých, ale aj bábätiek. V letných mesiacoch zabráni prieniku slnečných lúčov, stlmí pohyby v miestnosti a dieťatku dopraje kvalitný spánok bez rušivých vnemov. V zime textília pomôže udržať v postieľke viacej tepla.

Pre vašich najmenších môžete zvoliť baldachýny v rôznych farebných odtieňoch a vzoroch. Pre dievčatá sú vhodné farby ako biela, smotanová, púdrová a ružová. Chlapcov potešia odtiene belasej či zelenej. Zvoliť môžete aj rôzne roztomilé vzory, ktoré im spríjemnia zaspávanie aj prebúdzanie. Vyhnite sa však choatickým potlačiam, ktoré môžu zbytočne odpútavať pozornosť a v noci vytvárať pre deti strašidelné tiene.

Baldachýn nad detskou postieľkou, posteľou alebo detským kútikom pre malé princezné a anjelikov pôsobí moderne a štýlovo. Vďaka nemu každá izba vynikne a zvýrazní svoj detský dizajn. Pravidelná údržba zabezpečí sviežosť baldachýnu, z ktorého sa tak môžete tešiť dlhé roky. Taktiež pri výbere prihliadajte na to, či bude potrebné baldachýn žehliť. Vyhnete sa tak práci navyše.

Pokiaľ stojíte pred prahom rozhodovania, akú posteľ s baldachýnom zakúpiť, máte viacero možností. Do popredia sa dostávajú masívne postele s baldachýnom. Drevo je prírodný materiál, ktorý v interiéri pôsobí útulne. Posteľ z masívu s baldachýnom vnesie do interiéru príjemnú atmosféru.

Tip: Ako vyčistiť matrac a odstrániť škvrny

Ďalšou alternatívou sú kovové postele s baldachýnom. Kovová konštrukcia patrí medzi dizajnové a ľahko udržiavateľné. V kombinácii s baldachýnom bude pôsobiť romantickým dojmom.

Baldachýn môžete nakombinovať a zladiť ako uznáte za vhodné. Riaďte sa svojou intuíciou a štýlom nábytku v miestnosti. Kúpou baldachýnu tak získate mimoriadne zaujímavý a praktický prvok, či už v detskej izbe alebo manželskej spálni.

Google+