Ako sa dobre vyspať, aj keď ležíte v nemocnici

Pobyt v nemocnici nie je práve dovolenkou. O to viac však v čase liečby narastá význam spánku. Spánok je nevyhnutný pre celkové zdravie a napomáha rýchlejšiemu uzdraveniu. Viaceré štúdie dokázali, že jeho nedostatok môže negatívne ovplyvniť vašu regeneráciu, pocit pohody a imunitu.

návšteva pacienta

Napríklad pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) vykazujú významné zmeny v spánkovej štruktúre. Ich spánok je výrazne fragmentovaný, s predĺženými spánkovými latenciami, častým prebúdzaním, nízkou efektivitou nočného spánku a redukciou alebo úplnou absenciou hlbokého spánku a REM fázy spánku.

Tip: 7 tipov ako dosiahnuť kvalitný spánok

Faktory znepríjemňujúce spánok v nemocničnom prostredí

Existuje veľa dôvodov, prečo sa vám v nemocnici ťažko zaspáva a prečo sa v noci budíte. Rovnako však existujú spôsoby, ako si môžete svoj odpočinok zlepšiť. Kvalitu spánku počas pobytu v nemocnici môže ohrozovať aj nemocničný režim. Načasovanie podávania niektorých liekov, odberov krvi, merania teploty či krvného tlaku vás môže zo spánku vyrušiť raz – dva. Ľudia, ktorí väčšinou spia na bruchu, môžu mať takisto problémy so spánkom, pretože väčšina nemocničných postelí je navrhnutá tak, aby pacient spal na chrbte.

nemocničná pacientka

Takisto sú súčasťou nemocničného prostredia aj ďalšie faktory, ako napríklad svetlo a hluk. Svoje tiež urobia aj zvuky pípajúcich monitorov, odsávačiek, ventilátorov, čistiacich prístrojov, kroky a rozhovory personálu či dokonca hlasné prejavy iných pacientov. Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť primeranú kvalitu a kvantitu nočného spánku, môže patriť bolesť, vedľajšie účinky liekov a zdriemnutie počas dňa.

Čo spôsobuje nedostatočný spánok u pacientov v nemocnici

Rôzne laboratórne a epidemiologické štúdie naznačujú,  že samotná spánková deprivácia môže viesť k rôznym negatívnym zdravotným dôsledkom, napríklad k rozvoju delíria, metabolickým odchýlkam v hladine cukru v krvi alebo hypertenzii.

Ďalším negatívom, ktoré vzniká ako dôsledok nedostatku spánku, je únava a nadmerná denná spavosť, ktoré môžu pacientom brániť v účasti na zotavovacích aktivitách. Rovnako môžu znížiť túžbu a schopnosť pacientov aktívne sa podieľať na liečbe (napr. klásť informované otázky, porozumieť zmenám liekov, sledovať testy).

Ako si zlepšiť spánok počas pobytu v nemocnici

Niet pochýb o tom, že spánok zohráva dôležitú úlohu pri zotavovaní. S jeho kvalitou to však v nemocničnom prostredí nie je zrovna ružové. Možno sa vám zdá, že mnohé z faktorov, ktoré vám bránia v spánku počas pobytu v nemocnici, nemôžete ovplyvniť.

v nemocnici

Isteže, s nočným podávaním liekov alebo kontrolami sestričiek nič neurobíte. Ešte vždy sa však nájde niečo, čo vám so zlepšením odpočinku pomôže. Môžete napríklad vyskúšať niektoré z nasledujúcich tipov:

  • Prineste si z domu predmety, ako je vankúš či prikrývka, ktoré bežne používate alebo pyžamo, ktoré radi nosíte. Vďaka nim sa budete cítiť pohodlnejšie.
  • Počas dňa sa snažte udržiavať svoju nemocničnú izbu svetlú. Nechajte vytiahnuté žalúzie alebo zažnite svetlá, v každom prípade sa však vyhýbajte šeru, ktoré zvádza k driemaniu počas dňa.
  • Pokúste sa obmedziť denné podriemkávanie.
  • Ak vám to váš zdravotný stav umožňuje, počas dňa častejšie vstávajte z postele a snažte sa zamestnať nejakou vhodnou činnosťou.
  • Približne hodinu pred spaním obmedzte hluk, na ktorý máte dosah, napríklad vypnite televízor alebo mobilný telefón.
  • Pred spaním sa vyhýbajte kofeínu v káve (resp. v čiernom a zelenom čaji) a ťažkým jedlám.
  • Pokúste sa dohodnúť so svojím ošetrujúcim lekárom o minimalizácii menej dôležitých nočných úkonov a o tom, či je možné upraviť čas podávania liekov, aby ste obmedzili nežiaduce vyrušenia zo spánku na minimum.

Niekoľko šikovných rád na záver

Okrem týchto tipov môžete vyskúšať ešte niekoľko ďalších rád. Aby ste zabránili prenikaniu svetla do očí, nasaďte si na tvár masku na spanie a do uší si vložte štuple. Večer si nezabudnite sklopiť žalúzie alebo zatiahnuť závesy a zhasnúť všetky svetlá. Pred spaním si môžete do slúchadiel pustiť relaxačnú hudbu.

V prípade, že máte bolesti, ktoré vám nedajú zaspať, alebo vás budia zo spánku, požiadajte o lieky proti bolesti, najlepšie také, ktoré majú predĺžený účinok. Možno budete prekvapení, ako veľmi vám to pomôže.

Tip: Čo robiť, keď nemôžem zaspať?

Google+