Ako sa vyspať popri bábätku? Praktické tipy pre čerstvých rodičov

Príchod dieťatka do rodiny so sebou prináša viaceré zmeny. Jednou z najvýznamnejších je aj koniec bežného spánkového režimu rodičov. Vyskúšajte naše overené rady a naučte sa, ako sa vyspať popri bábätku.

mama s dieťaťom

Spánok rodičov novorodencov netreba podceňovať

Ak by ste sa opýtali novopečených rodičov, čo im po narodení bábätka chýba najviac, určite by sa väčšina z nich zmienila o spánku. Nový člen rodiny výrazne mení zabehanú rutinu a narúša doterajší spánkový režim.

Nech je to však akokoľvek ťažké, rodičia sa potrebujú vyspať, preto je dôležité mať na pamäti tieto tipy a vyťažiť z nich čo najviac. Ak totiž budete mať dostatok spánku, budete si môcť lepšie plniť svoje nové rodičovské povinnosti. Zároveň budete mať s uplakaným bábätkom viac trpezlivosti a celkovo sa budete cítiť oveľa vitálnejšie.

Tip: Koľko by malo spať bábätko a prečo je preňho spánok taký dôležitý

9 tipov pre lepší spánok rodičov

1. Spite vtedy, keď spí aj vaše dieťa - ak je novorodenec hore, pravdepodobne strávite všetok čas starostlivosťou o neho. Preto je dôležité spať vždy, keď máte takú možnosť.  Možno vás bude lákať porobiť si namiesto spánku domáce práce alebo dopozerať obľúbený seriál, ale ak vám môžeme poradiť, nerobte to. Múdrejšie bude, ak odložíte všetky povinnosti bokom a zdriemnete si spolu s bábätkom.

2. Detskú postieľku umiestnite blízko svojej postele – tým, že postavíte postieľku alebo kolísku vedľa postele, uľahčíte si starostlivosť o dieťa v noci i následné zaspávanie.

matka a dieťa

3. Nepreháňajte to s kofeínom – je síce pravda, že nápoje s obsahom kofeínu, ako je káva alebo čierny čaj vás síce ráno môžu prebudiť a povzbudiť, avšak konzumácia kofeínu neskoršie počas dňa môže mať negatívne vedľajšie účinky. V kombinácii už aj tak nekonzistentným a nepravidelným spánkovým režimom, ktorý je typický pre čerstvých rodičov, kofeín nakoniec narobí viac škody ako osohu. Rovnako i jeho nadmerná konzumácia môže zakryť vašu potrebu odpočinku a zabráni vám zaspať.

4. Nehanbite sa požiadať o pomoc – nebojte sa požiadať rodinu, priateľov, či blízkych o pomoc. Ak sú máte nablízku niekoho, kto je ochotný podať vám pomocnú ruku, určite to využite. Môžu ho napríklad zo brať v kočíku na prechádzku a vy si zatiaľ môžete na chvíľu dopriať zaslúžený odpočinok.

5. Nedeľte sa o posteľ s novorodencom – ak si chcete pospať, nechajte dieťa v postieľke alebo v kolíske. Je to určite lepšie riešenie, ako keby ste sa s ním delili o posteľ. Budete mať kvalitnejší spánok a tiež istotu, že dieťatko náhodou nepriľahnete. Isteže,  je úplne normálne, ak si dieťa vezmete so sebou do postele na dojčenie; ale pred spaním by ste ho mali preložiť do postieľky alebo kolísky.

6. Striedajte sa pri nočnom kŕmení - novorodeniatka je potrebné kŕmiť vo dne i v noci, čo môže dojčiace mamičky ukracovať na nočnom spánku. Akonáhle však dieťa prejde na fľašu, môžete sa pri nočnom kŕmení striedať s partnerom.

bábätko spí

7. Pomôžte dieťatku vytvoriť si zdravé spánkové návyky – aj keď s tým možno nebudete súhlasiť, ak sa vyhnete pohojdávaniu a uspávaniu dieťaťa v náručí, zabránite tomu, aby si na to vytvorilo návyk. Bábätká sa tak naučia zaspávať v postieľke samé.

8. Naučte bábätko, aby sa samé upokojilo – nie je vhodné, aby ste dieťatko dvíhali zakaždým, keď sa rozplače. Ak mu dáte čas, aby sa samé utíšilo a znovu zaspalo, pomôžete mu vytvoriť si dobré spánkové návyky, ktoré vám ako rodičom pomôžu  k lepšiemu odpočinku.

9. Zaraďte do svojho denného programu relaxačné aktivity - to, čo robíte počas dňa, vás môže ovplyvniť ešte viac ako to, čo robíte pred spaním. Nájdite si každý deň čas na niečo, čo vás baví. Môže ísť o hocijakú drobnosť, napríklad prechádzka okolo bloku, teplý kúpeľ alebo rozhovor s kamarátkou. Ak do svojho dňa zaradíte nejakú relaxačnú činnosť, pomôže vám to udržať stresové hormóny pod kontrolou, vďaka čomu budete mať lepší spánok.

Tip: Ako sa zotaviť po prebdenej noci? Zvládnite dôsledky, aké so sebou prináša nedostatok spánku

Google+