Ako si vybrať matrac podľa polohy, v akej spíte

Ako spíte najradšej? Na chrbte, na bruchu alebo na boku? Prípadne často striedate rôzne polohy? Ak nastal čas na nový matrac, určite by ste mali pri výbere zvážiť aj túto skutočnosť.

žena na bruchu

Kedy je čas na nový matrac

Je veľa dôvodov na kúpu nového matraca. Určite medzi ne patria aj tieto skutočnosti:

  • Ak máte pružinový matrac, vnímate, ako pružiny vŕzgajú, keď sa otočíte, prípadne vám bránia nájsť si pohodlnú polohu na spanie.
  • Matrac je príliš pružný, príliš mäkký alebo príliš tvrdý a nedovolí vám poriadne sa vyspať.
  • Matrac sa prehýba, keď si ľahnete do postele.
  • Ráno sa budíte unavení a stuhnutí. Pociťujete bolesti chrbta, krku a kĺbov, ste nevyspatí a podráždení.

Tip: Kedy vymeniť matrac a ako vybrať ten správny?

Vyberte si matrac podľa polohy, v akej spíte

Výber matraca ovplyvňuje množstvo faktorov. Jedným z nich je pritom určite aj preferovaná poloha na spanie. Ak totiž spíte na matraci, ktorý vám pri danej polohe neposkytuje správnu oporu, môže to výrazne prispieť k zlému spánku a raňajším či dlhodobejším bolestiam.

Matrace vhodné pre ľudí, ktorí radi spia na chrbte

Odborníci tvrdia, že spanie na chrbte predstavuje najlepšiu polohu na udržanie prirodzeného zakrivenia chrbtice. Spáči na chrbte majú tendenciu vyvíjať tlak najmä na spodnú časť chrbta, čo znamená, že ak je matrac príliš tvrdý, chrbát sa nemôže dostatočne prehnúť. Ak je matrac naopak až príliš mäkký, chrbát môže vytvoriť tvar písmena U, čo môže vyvolať napätie.

žena na chrbte

Ak najčastejšie spíte na chrbte, mäkšie matrace pre vás pravdepodobne nebudú najvhodnejšie. Ide o to, že vám neposkytnú dostatočnú oporu na to, aby ste mali chrbticu počas spánku vyrovnanú a v správnej polohe. Pri výbere sa preto zamerajte na matrace z tvrdšej peny alebo kombinované matrace.

Matrace ideálne pre tých, ktorí spávajú na boku

V prípade, že najradšej spávate na boku, matrac vytvára tlak na ramená a boky. Preto by ste sa určite mali zamerať na mäkší matrac, ktorý vďaka použitým materiálom efektívne pomáha zmierniť tlak v týchto kľúčových bodoch. Veľmi vhodné sú napríklad matrace s pamäťovou penou, poskytujúce ideálnu kombináciu pohodlia a opory.

Odporúčané matrace pre všetkých, ktorí uprednostňujú spanie na bruchu

Na začiatok by sme radi upozornili, že ak patríte k ľuďom, ktorí radi spia na bruchu, mali by ste túto polohu na spanie zmeniť. Spánok na bruchu totiž predstavuje veľkú záťaž pre chrbticu a neskoršie môže viesť k bolestiam chrbta a krku. Ak sa však neviete vzdať tejto polohy, uistite sa aspoň, že spíte na vhodnom matraci.

Ideálne sú napríklad matrace s pružinami, pretože poskytujú rovnomernú oporu po celej ploche matraca. Prípadne vyskúšajte penové matrace vyrobené buď z pamäťovej peny, polyuretánovej peny, latexovej peny alebo ich zmesi.

Vhodné matrace pre spáčov, kombinujúcich rôzne polohy

Ak sa počas spánku často otáčate, uistite sa, že vám matrac umožňuje cítiť sa pohodlne v ktorejkoľvek polohe. Vybrať by ste si preto mali stredne tvrdý matrac, ktorý vám môže ponúknuť ideálnu kombináciu pohodlia a opory. Nespoliehajte sa ani na matrace z pamäťovej peny, pretože ich mäkký povrch môže sťažovať zmenu polohy.

žena na boku

Ďalšou možnosťou je latex alebo iné druhy peny, ktoré dobre reagujú na pohyb. Dobrou voľbou sú aj kombinované matrace, ktoré kombinujú podporné vnútorné pružiny s mäkkými penovými vrstvami.

Ako si vybrať správny typ matraca

Pri výbere typu matraca sa zameriavame najmä na výplň matraca. Rôzne typy matracov ponúkajú rôzne výhody, ako je napríklad chladenie, zmiernenie tlaku alebo hypoalergénne vlastnosti.

  • Pružiny -  sú vhodné pre ľudí, ktorí spávajú na chrbte alebo na boku, aj pre ľudí spávajúcich na chrbte
  • Pamäťová pena - podporuje vyrovnanie chrbtice a zmierňuje tlak, ideálna pre tých, ktorí spia na boku alebo na chrbte, ľudí trpiacich bolesťami chrbta
  • Latex – má hypoalergénne vlastnosti, preto je optimálny pre ľudí s alergiami, hodí sa pre ľudí spávajúcich na boku a na chrbte, pomáha predchádzať bolestiam chrbta
  • Prírodné výplne, ako sú bavlna a vlna, konské vlásie – sú to priedušné tkaniny s antibakteriálnymi vlastnosťami, hodia sa pre osoby spávajúce na boku a na chrbte, osoby trpiace alergiami alebo osoby, ktoré sa v noci prehrievajú

Tip: Aký matrac je najlepší alebo čo robiť, ak je matrac príliš mäkký alebo pritvrdý

Google+