Ako vybrať správny vankúš na spanie

Možno si to veľa z nás ani neuvedomuje, ale vybrať si kvalitný vankúš na spanie je takmer rovnako dôležité, ako výber správneho matraca. Aby ste sa ráno zobudili oddýchnutí a nebolel vás krk, je potrebné venovať aj vankúšu dostatočnú pozornosť.

Vankúš na spanie

Zlý vankúš na spanie môže byť rizikom

Pokiaľ podceníte výber správneho vankúša, môže to zapríčiniť bolesť hlavy, krku, chrbtice alebo aj chrápanie. V prípade, že si vyberiete správny vankúš na spanie, váš spánok bude kvalitnejší a nebudete sa cítiť rozlámaní, ale odpočinutí a svieži. Určite by ste ho nemali vyberať podľa toho, aký vankúš si kúpila vaša kamarátka alebo kupovať vankúš v oddelení bytových doplnkov - ten je naozaj skôr vhodný do obývačky na ozdobu ako na spanie.

Podľa čoho vyberať vankúše na spanie?

Pri výbere správneho vankúša by ste mali zvážiť hlavne polohu v akej najčastejšie spíte alebo či máte prípadné zdravotné problémy a tomu prispôsobiť tvar, výplň, výšku i pevnosť vankúša. Správny vankúš by mal držať hlavu pri spánku v správnej pozícii a poskytnúť patričné pohodlie.

Pri výbere vankúša by ste si mali všímať tieto faktory:

  • polohu spánku v ktorej spávate,
  • vaše prípadné zdravotné problémy,
  • tvar, veľkosť a výplň vankúša,
  • ročné obdobie, na ktoré vankúš na spanie vyberáte.

Výber vankúša podľa polohy spánku

Pri kúpe vankúša na spanie by ste mali brať do úvahy najčastejšiu spánkovú polohu, v ktorej zvyknete spávať, pretože pre každú polohu je vhodný iný druh vankúša. Konkrétnym polohám spánku sme sa venovali v článku aké sú správne polohy spánku.

Pri spánku na bruchu je vhodný mäkký a nízky vankúš, ktorý sa prispôsobí hmotnosti tela a zaručí, že nebude dochádzať k príliš veľkému namáhaniu chrbtice. Existujú aj špeciálne tvarované vankúše určené práve pre tento typ polohy, ktoré zabezpečia, aby hlava nebola príliš dohora a chrbtica sa nevykrúcala do neprirodzenej polohy.

Pre tých, ktorí spia radšej na chrbte, je vhodný vankúš vyšší a stredne mäkký. Nemal by byť zase príliš vysoký, aby hlava nebola počas noci veľmi zdvihnutá a dochádzalo by k napínaniu krčných svalov. Vankúš by mal chrbticu udržiavať v jej prirodzene zakrivenej pozícii a zároveň by mal podopierať rovnomerne plecia a krk. Odporúča sa menší vankúš okolo 80 x 40 cm, ktorý sa prispôsobí zakriveniu krku. Najvhodnejšou voľbou pre tento typ polohy je anatomický vankúš. Aj my si uvedomujeme dôležitosť správneho vankúša a preto ho náš e-shop pribaľuje klientom zadarmo k objednávke matracov.

Pre ľudí spiacich na boku sú vhodné vyššie, pevnejšie a tvrdšie vankúše, ktoré poskytnú správnu oporu pre krk a plecia. Chrbtica počas spánku musí byť vždy rovná a hlava by sa nemala zakláňať dozadu ani do bokov. Odporúča sa pevný anatomicky tvarovaný vankúš, ktorý bude oporou krčnej chrbtici a pleciam.

Pokiaľ spánkové polohy počas noci často striedate, odporúčajú sa stredne mäkké a stredne vysoké flexibilné vankúše, ktoré poskytnú oporu v spánku na bruchu, na chrbte aj na boku. Výborné sú také, ktoré sa telu prispôsobia, napríklad, čo obsahujú pamäťovú penu, ktorá sa prispôsobí teplote tela.

Výber vankúša podľa zdravotných problémov

Niektorí bohužiaľ máme isté zdravotné problémy, ktoré by sa mali tiež zohľadniť pri výbere vankúša. Pred samotnou kúpou je dobré poradiť sa aj so svojim lekárom. Existujú tiež aj všeobecné rady, podľa ktorých sa môžete zariadiť.

Ak ste alergik, odporúčajú sa vankúše z dutého vlákna, hodvábu alebo s pamäťovou penou. Vyhnúť by ste sa mali hlavne páperovej výplni vankúšov, v ktorej sa usídľujú roztoče. Samozrejmosťou by mali byť snímateľné a prateľné poťahy na vankúši. Ak vás zaujíma, ako sa zbaviť roztočov, prečítajte si ako sa zbaviť roztočov v posteli.

V prípade, že máte bolesti krčnej chrbtice, mali by ste tomu prispôsobiť aj výber vankúša. Tieto bolesti totiž spôsobuje zlý vankúš alebo aj nevhodný matrac, prípade zlá spánková poloha. Ak napríklad spávate na bruchu a trpíte bolesťami krčnej chrbtice, počas vášho spánku sú nesprávne namáhané svaly v oblasti krku. Ideálne sú anatomicky tvarované vankúše, ktoré zmiernia bolesti a prispôsobia sa tvaru vašej šije.

Aký vankúš vybrať

Veľkosť a tvar a výplň vankúša

Najpredávanejším rozmerom vankúša je rozmer 70 x 90 cm. Nemal by siahať ani pod plecia a pri spánku na boku by sa plece malo zaboriť do matraca. Vyberajte skôr vankúše na spanie menších rozmerov, napríklad 50 x 70 alebo 40 x 60 cm.

Vankúše môžete vyberať aj z veľkej ponuky rôznych tvarov, no najčastejšie sú to vankúše obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru. Pre ľudí, ktorí majú problémy z chrbticou alebo im chcú predchádzať, je vhodný toľkokrát spomínaný anatomický vankúš. Ten zvyšuje ortopedické vlastnosti matraca a výrazne dopomáha k efektívnemu oddychu počas spánku. Najčastejšie má tvar dvojitej vlnovky a je tvarovaný tak, aby ramenám, chrbtici i hlave poskytoval čo najlepšiu oporu. Zmierňuje tlak a poskytuje maximálne pohodlie v oblasti šije. Vyrába sa z tvrdších materiálov, ktoré lepšie držia tvar.

V súčasnosti sú vo veľkej miere nahrádzané páperové vankúše modernými materiálmi, ktoré sa ľahšie udržiavajú a sú vhodné aj pre alergikov. Ak však nemáte problémy s alergiami nemusíte hneď zatracovať páperové vankúše. Páperové vankúše už nie sú tie, čo kedysi bývali. Sú modernejšie a omnoho kvalitnejšie. Najčastejším používaným materiálom je polyesterové mikrovlákno, ktoré oceníte ak chcete mať mäkší vankúš a je možné ho prať v práčke. Do anatomicky tvarovaných vankúšov sa najčastejšie ako výplň používajú rôzne peny. Majú vyššiu pevnosť a sú vhodné pre ľudí, ktorí spia na boku a chrbte. Siahnuť môžete aj po vankúšoch z pamäťovej (lenivej) peny. Rýchlo sa prispôsobia teplote i tvaru tela a poskytujú tak optimálnu podporu krčnej chrbtici.

Spať s vankúšom alebo bez vankúša?

Možno ste už počuli, že spánok bez vankúša je zdravší. Áno môže byť, ale ani nemusí. Veľkú úlohu zohráva, či nemáte problém s pohybovým aparátom. Ak nie, v tom prípade by vám spánok bez vankúša nemal škodiť. Ale aj v tom prípade sa odporúča aspoň pod krk zrolovať malý uterák. Na to, aby ste zistili, či máte pohybový aparát v poriadku, vyskúšajte jednoduchý test. Postavte sa k stene chrbtom. Päty, zadok a hrudník k nej pritlačte. Ak sa hlava bez záklonu opiera o dvere, tak nemáte problém a spánok bez vankúša je u vás vítaný.

Dôležitú úlohu samozrejme potom zohráva ešte aj výber matraca. V prípade, že spíte na boku, bolo by vhodné, aby bol matrac zónovaný a dostatočne mäkký v oblasti ramena, aby sa rameno zasunulo do matraca. V prípade potreby nás kontaktujte alebo navštívte poradňu.

 

 

Google+