Čistý matrac ide ruka v ruke s čistými obliečkami

Aj na prvý pohľad čistý matrac, či obliečky nemusia byť bezpodmienečne čisté. V noci sa potíme a všetok pot pohltia lôžkoviny spolu s matracom. Obliečky či plachta sa ľahšie čistia a môžeme ich tak čistiť kedykoľvek. Ale čo s matracom, paplónom či vankúšom?

ustielanie postele

Čisté obliečky a plachta

Obliečky a plachtu môžeme prať kedykoľvek, no odporúča sa pravidelné pranie každé dva týždne. Aj keď sa to nezdá a obliečky sú na prvý pohľad čisté, nie je to tak. V posteli strávime denne približne 8 hodín, popritom sa navyše potíme a všetok pot či čiastočky kože ostávajú v obliečkach, kde sa množia roztoče. Preto pokiaľ patríte k alergikom a astmatikom, či počas choroby je potrebné obliečky prať častejšie, aspoň 1x týždenne.

Vo všeobecnosti sa odporúča pri praní voliť teplotu od 40 °C – 60 °C, pričom biele bavlnené obliečky je možné prať až na 95 °C. Informáciu o ošetrovaní a teda aj o praní nájdete na etikete každého výrobku. Podobne je to aj so žehlením, kde je napísané, či obliečky môžeme žehliť a na akú teplotu.

Ako často čistiť matrace?

Matrace nie sú lacnou záležitosťou, je potrebné sa o ne pravidelne starať a čistiť ich. Od starostlivosti totiž závisí ich hygienická životnosť. Počas spánku sa všetky odumreté kožné bunky, pot i maz z tela dostávajú do matraca. Preto pri každom prezliekaní perín je vhodné matrac poriadne povysávať, čím ho zbavíte prachu a smetí. Pokiaľ sa na matraci objavia nejaké škvrny, je potrebné ich ihneď vyčistiť. Každé ráno nechajte matrac vyvetrať, to znamená nepostielajte naň periny, ale otvorte okno a nechajte matrac vychladnúť, pretože roztoče obľubujú teplo i vlhko. Vedeli ste, že do jednej postele sa ich zmestí až jeden milión? Sú neviditeľní, a dokážu narobiť veľké starosti, najmä alergikom.

žena spí

Matrac môžete nechať vyvetrať na balkóne nielen počas pekného letného počasia, ale aj počas mrazov v zime, keď teploty klesnú na -5 až -15 °C. Stiahnite dole poťah, nechajte matrac vymrznúť, vďaka tomu ho automaticky zbavíte roztočov a potom matrac dôkladne povysávajte.

Vynikajúce je, pokiaľ matrace majú snímateľný poťah, ktorý sa dá vyprať v práčke, čím zabezpečíte väčšiu hygienu lôžka. Niektoré sú dokonca z takých materiálov, ktoré poskytujú ochranu proti plesniam, sú antibakteriálne a antiroztočové.

TIP: Prečítajte si naše ďalšie tipy ako čistiť matrac.

Skvelý pomocník – chrániče na matrace

Do základnej výbavy každej spálne patria chrániče na matrace. Chránia matrac pred znečistením a tým predlžujú jeho životnosť. Sú skvelé pre tých, čo sa v noci nadmerne potia, pretože zabraňujú prenikaniu vlhkosti a potu do matracov. Pot v matracoch sa síce vyparuje, ale zanecháva v matraci soľ či biologické látky. Tým sa v matraci zvyšuje vlhkosť, čo je živnou pôdou pre roztoče. Používaním chrániča predĺžite životnosť matraca aj o niekoľko rokov. Chrániče sú skvelé, pretože sa dajú prať a tým zabezpečíte ničenie baktérií i všetkých nečistôt. Ako často prať chránič matraca? Perte ho vždy spolu s ostatnými lôžkovinami. Najmenej každé dva týždne.

TIP: Ďalšie tipy a odporúčania ako sa v domácnosti zbaviť roztočov nájdete v našom článku.

Prať obliečky nestačí

sušenie prádla

Aby ste zachovali hygienu svojho lôžka nestačí iba čistiť matrac či prať obliečky s plachtou. Vyčistiť je potrebné aj samotné paplóny a prikrývky. Optimálne je potrebné tak spraviť 2-krát ročne. Alergici a tí, čo sa veľmi potia by tak mali robiť častejšie, napríklad 4-krát ročne.

Najskôr je potrebné uistiť sa, či je možné prať paplóny i vankúše v práčke. Informáciu o tom nájdete na štítku, spolu s odporúčanou teplotou prania. Pokiaľ sa vám paplón či vankúš do práčky nezmestia, alebo ich nie je možné prať v práčke, dajte ich vyčistiť do čistiarne. Paplóny a vankúše z peria neodporúčame prať doma, ale ich dajte oprať do špecializovaných čistiarní peria, ktoré nájdete v každom väčšom meste.

Každý deň ráno spálňu vyvetrajte, aby sa z vankúšov a paplónov vytratila vlhkosť, živná pôda pre roztoče. Taktiež ich hneď neprikrývajte prikrývkou, ale urobte tak až po dôkladnom vyvetraní.

Google+