Dôsledky spania na zlom matraci. Netrpíte nimi aj vy?

Rána bývajú niekedy ťažké. Ak sa však pravidelne budíte s boľavým chrbtom alebo vás dokonca ráno  po zobudení pobolieva celé telo, niečo nie je v poriadku. Hoci tieto bolesti môžu pochádzať z rôznych zdrojov, mali by ste zvážiť aj ten, ktorý vám doteraz možno ani nezišiel na um: staré, preležané alebo nevhodne vybraté matrace. Prečítajte si o tom viac v našom článku, kde vám tiež poradíme, čo môžete urobiť, aby ste to napravili.

muž na posteli

Matrace majú obmedzenú životnosť

Spomínali sme to už viackrát, no nie každý sa o tom už dopočul. Matrace skutočne nie sú vyrobené na to, aby slúžili po celý život. A ak sa vyležia či zdeformujú, prípadne sú pre vás príliš mäkké či tvrdé, môžu byť pôvodcom nepríjemných ranných bolestí, astmy alebo alergií. Samozrejme, existuje aj veľa iných dôvodov, prečo nemáte kvalitný nočný spánok.

To, čo jete, koľko pijete a čo robíte pred spaním, môže mať škodlivý vplyv na váš odpočinok. Kofeín je už známy pre svoju schopnosť udržať vás v stave bdelosti, ale problémy môže spôsobiť aj obyčajná voda, keďže dokáže vytvoriť situáciu, že budete musieť vstať uprostred noci, aby ste si uľavili. Podobne i televízor či mobil môžu nežiaduco stimulovať myseľ, čím výrazne sťažia zaspávanie.

Ako zistíte, či nemáte zlý matrac

Prvoradým kritériom pre takéto posúdenie matraca je jeho vek. Kvalitný matrac môže pri vhodnej starostlivosti vydržať okolo 10 rokov. To sa líši v závislosti od matraca, aký používate, ale všeobecne sa za optimálnu životnosť matraca považuje rozpätie od 8 do 10 rokov. To však plat len za predpokladu, že s matracmi zaobchádzate tak, ako treba. Matrac nie je trampolína, takže nedovoľte nikomu, aby na ňom skákal, akokoľvek zábavné sa to môže zdať.

Staršie matrace tiež prinášajú viaceré problémy spojené s hygienou, ako je hromadenie prachu, plesní či roztočov. Nočné potenie spôsobuje prenikanie tekutiny dovnútra matraca a následnú tvorbu plesní. Odumretá koža zase podporuje množenie roztočov a tie sú zodpovedné za vznik astmy či kožných alergií, napríklad ekzému.

žena spí

Matrac, ktorý vám skrátka nesadol

Okrem problémov spojených s vekom matraca je potrebné vziať do úvahy aj hlavný faktor, ktorým ste vy sami. Ten istý matrac môže byť dobrý pre jednu osobu, no pre vás môže byť absolútne nevyhovujúci. Stačí sa pozrieť na rôzne druhy matracov, aké sú, a hneď vám je jasné, že niečo ako jeden ideálny matrac pre všetkých jednoducho neexistuje.

Niektorí ľudia dávajú prednosť mäkšiemu matracu, zatiaľ čo iní uprednostňujú tvrdší, resp. niečo medzi tým. Musíte tiež zvážiť veľkosť matraca, materiál, z akého je vyrobený a rôzne druhy technológií používaných na jeho výrobu. Výber matraca nemusí byť zložitý, je to však rozhodnutie, ktoré by sa malo najprv dôkladne zvážiť.

Takto sa prejavujú dôsledky zlého matraca

  • Nesústredenosť – Ťažko sa koncentrujete na to, čo robíte? Pravdepodobne to spôsobujú zlé matrace. Nekvalitný spánok môže zapríčiniť, že budete nesústredení a nebudete schopní robiť viac vecí naraz, ako by ste za iných okolností mohli. Štúdie ukazujú, do akej miery vaše kognitívne schopnosti závisia od dosiahnutia dobrého nočného spánku, čo si, samozrejme, vyžaduje posteľ, v ktorej sa budete cítiť dobre.
  • Nedostatok kreativity - Pri nedostatku spánku je ťažké oplývať sviežimi nápadmi. Naopak, pozorujeme, že zručnosti pri riešení problémov sa môžu zhoršovať a všetko, čo vyžaduje trochu improvizácie, sa stáva príliš náročným.
  • Problémy so srdcom - Každá z REM fáz spánku má za následok zníženie krvného tlaku, čím sa tlak dostáva späť na normálnu úroveň. Prerušenie týchto spánkových cyklov môže zabrániť správnemu zníženiu krvného tlaku, čo môže viesť k potenciálnym srdcovým problémom. Okrem toho počas spánku telo uvoľňuje hormóny, ktoré pomáhajú regulovať stres. Bez nich sa stres môže hromadiť, čím dochádza k ďalšiemu zvýšeniu krvného tlaku.
  • Priberanie na váhe -  Či tomu veríte alebo nie, zlý spánok môže spôsobiť priberanie na váhe. Ak nespíte dobre, metabolizmus sa môže začať spomaľovať, takže pre telo bude čoraz ťažšie spaľovať tuky a všetko, čo cez deň skonzumujete.                                                                                                 žena na váhe

Okrem toho spôsob spánku vo veľkej miere ovplyvňuje i hlad. Existujú dva hormóny, ktoré regulujú chuť do jedla, nazývané leptín a ghrelín. Leptín sa snaží, aby sa telo cítilo sýte a spánok udržiava tieto úrovne vo vyšších hladinách. Na druhej strane je ghrelín, hormón zodpovedný za to, aby telo cítilo hlad, ktorý spánok udržuje na nízkej úrovni.

  • Úzkosť a depresia - Možno jedna z najväčších vecí, za ktoré je zlý spánok zodpovedný, je schopnosť ovplyvniť duševný stav. Nespavosť spôsobená spánkom na nepohodlnom matraci môže viesť až k pocitom depresie.

Čo robiť, ak máte zlý matrac

Pokiaľ ste v uvedených práznakoch spoznali tie, ktoré trápia aj vás, je veľmi pravdepodobné, že máte zlý, resp. nevhodný matrac. Našťastie existuje veľa možností, ako si môžete pomôcť. Nemusíte si hneď kupovať nový matrac, pokiaľ vám to napríklad, nedovolia súčasné finančné možnosti. Môžete si však vybrať vrchný matrac a netrpieť následkami spánku na nekvalitnom matraci. Ideálnym riešením však zostáva kúpa nového matraca, pri ktorej si však treba dať pozor na správny výber, aby ste so svojou voľbou boli naozaj spokojní.

Google+