Ranná bolesť chrbtice a stuhnutosť

Budíte sa ráno stuhnutí a s bolesťami chrbta? Takýchto prípadov z roka na rok pribúda. Ak sa nejedná o sporadickú záležitosť, určite nad tým nemávnite rukou! Ostrá ranná bolesť chrbta, ktorá vám bráni začať deň naplno, môže byť príznakom závažných ochorení. Ranná bolesť chrbtice môže znamenať napríklad problémy so srdcom, obličkami, dýchacími či tráviacimi orgánmi alebo ochoreniami močových ciest. U žien môže chrbtica bolieť napríklad aj pri niektorých druhoch gynekologických ochorení.

žena s boľavým chrbtom

Príčiny bolesti chrbtice sú rôzne

Prvé, čo by ste mali začať sledovať, je to, kedy a ako bolesť  alebo stuhnutosť chrbtice vznikla a čo môže byť jej najpravdepodobnejšou príčinou. Tiež je vhodné prísť na to, čo ju zmierňuje alebo naopak, čo ju zhoršuje. Len tak budete mať šancu na úspech v liečbe.

Najčastejšími príčinami bolestí chrbtice býva úraz, napätie, prílišný stres, nezdravý spôsob života, sedavé zamestnanie, či nedostatok pohybu. V hre je však napríklad aj genetická predispozícia. Problémy s chrbticou majú o čosi častejšie obézni ľudia a ľudia so zlým držaním tela. Ohrození sú tiež tí, ktorí pri práci dvíhajú ťažké bremená.

Možno vás prekvapí poznatok, že fajčenie zvyšuje riziko chronickej bolesti chrbtice. Nikotín totiž obmedzuje zdravý prietok krvi v tele, čo platí aj pre stavce a medzistavcové platničky. Ich stav sa tak môže zhoršovať, čo má za následok zápal a bolesť chrbta. Dôležité je rozlíšiť, či sa jedná o bolesť náhlu - akútnu (spôsobenú napríklad úrazom) alebo chronickú –  s dlhodobým charakterom (endokrinné poruchy, degeneratívne ochorenia pohybového aparátu a pod.).

Prečítajte si tiež: Aký matrac zvoliť pri bolesti chrbtice?

Reumatické ranné bolesti

Ranná bolesť chrbta môže byť spôsobená aj reumatizmom. Chorého budí skoro ráno a núti ho vstávať z postele. Často je sprevádzaná bolesťami kĺbov a únavou. Ďalším charakteristickým príznakom je stuhnutosť kĺbov, ktorá sa objavuje hlavne ráno.

Reumatoidná artritída, alebo tiež reuma, je zápalové autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kĺby a pacientovi spôsobuje nepríjemné bolesti. Neskôr sa môže rozšíriť a napadnúť kožu, oči, pľúca a srdce. V takýchto prípadoch rehabilitačné metódy nestačia a je potrebné pristúpiť k medikamentóznej liečbe alebo vyskúšajte kolagén pre športovcov.

Diagnostika pri bolesti chrbta je základ

Správna diagnóza určí smer a možnosti liečby, prípadne ich poradie. Napríklad známa McKenzie metóda pomáha v krátkom čase určiť príčinu bolestí. Pomocou nej terapeut hľadá polohu alebo pohyb, ktorý znižuje alebo odstraňuje podstatu problému. Pacient následne cviky denne cvičí a na základe jeho reakcií sa liečba modifikuje, kým sa ťažkosti nezmiernia, prípadne celkom neodstránia.

Spôsoby liečby

Liečba je rôzna a priamo závisí od príčin, ktoré bolesť chrbta vyvolali. Pri akútnej bolesti sa odporúča pokoj na lôžku a farmakoterapia dostupnými liekmi proti bolesti a zápalu. Častokrát pomáhajú aj obstreky lokálnymi anestetikami. Zaujímavou je tiež liečba orthokinom. Je založená na princípe rozmnoženia telu vlastných proteínov z krvi pacienta, ktoré sa pacientovi injekčne aplikujú. Účinná je najmä u pacientov s degeneratívnymi ochoreniami kĺbov.

V mnohých prípadoch sa osvedčila aj fyzikálna terapia – napríklad liečba teplom, infračervené žiarenie, parafínové zábaly, magnetoterapia, ozónoterapia, elektroliečba a pod. Častokrát je liečbu potrebné doplniť pravidelným pohybom.

Najčastejšie sa na liečbu chrbta používajú tieto metódy

  • kľud a úľavová poloha – pacient by sa mal šetriť a nenamáhať sa
  • nasadenie medikamentóznej liečby – na bežné miernenie bolesti sa využívajú voľnopredajné prípravky ako sú lieky proti bolesti, chladivé gély s obsahom bylinných výťažkov, masti, hrejivé náplasti
  • rehabilitácie – cielené cvičenia zamerané na chrbticu, ktoré aktivujú hlboký svalový stabilizačný systém

bolesti krížov

Čomu by ste sa mali určite vyhnúť

Jednostranná záťaž – nebezpečná je najmä práca vo výrobe a za pásom. Spôsobuje nerovnomerné zaťaženie jednotlivých partií chrbtice.

Nárazová záťaž po dlhej nečinnosti – častou príčinou problémov s chrbticou je aj nadmerné zaťaženie, ktoré nasleduje po dlhšom období pokoja. Ak napríklad cez týždeň pracujete v kancelárii za počítačom a počas víkendu si dáte dvojhodinový zaberák v posilňovni, nepomôžete si, skôr uškodíte.

Nosenie tašky alebo kufríka v jednej ruke alebo na jednom pleci – toto môže mať za následok preťaženie a vykrivenie chrbtice. Skúste radšej nosiť veci v ruksaku na chrbte, prípadne striedajte zaťaženie obidvoch strán každých päť minút.

Vhodná prevencia proti bolesti chrbtice

Naučte sa predchádzať problémom s chrbticou. Základom je správne držanie tela. Hlava, krk a hrudník majú byť v jednej osi. Posilňujte tiež brušné svalstvo, ktoré drží panvový pletenec a tak poskytuje chrbtu oporu. Ochabnuté svalstvo má za následok neprirodzené zakrivenie chrbtice a s tým spojené bolesti chrbta.

Pracujete za počítačom? Dlhodobé sedenie predstavuje pre chrbticu negatívnu záťaž, preto odborníci odporúčajú, aby ste sa aspoň každých dvadsať minút až polhodinu zodvihli zo stoličky a prešli sa. Takouto zmenou polohy tela sa stuhnutá chrbtica uvoľní. Rovnako dôležitá je aj vhodná stolička. Tá by mala byť vyššia a mala by mať opierky, o ktoré sa môžete pohodlne oprieť.

Ktoré športy sú dobré na chrbticu?

Najvhodnejším cvičením na stuhnutosť chrbtice je plávanie. Odporúčajú sa napríklad aj pomalé strečingové cvičenia ako je joga alebo pilates. Určite však nie beh na tvrdom povrchu, lebo hoci je beh zdravý a prináša nášmu telu množstvo benefitov, otrasy sa prenášajú z členkov do kolien, do bokov a spodnej časti chrbtice. To môže mať za následok bolesť chrbta. Ak sa behu nechcete vzdať, zabehajte si radšej po lesnej alebo inej ceste s mäkkým povrchom.

Google+