Skoré ranné vstávanie nemusí byť vždy problém. Prezradíme vám, ako si ho zjednodušiť

Všetko sa začína v okamihu, keď otvoríte oči. Veľakrát ste však mrzutí a unavení a jediné, čo chcete, je zakutrať sa naspäť pod perinu. Pritom stačia malé zmeny a môžete sa prebúdzať aj skoro ráno nabití energiou a s chuťou do práce. Prečítajte si tipy, ako sa pripraviť na produktívny a úspešný deň.

žena vstáva

Ak patríte skôr medzi „nočné sovy“, prvé hodiny dňa môžu byť naozaj náročné. Aby ste daný čas využili dynamicky a efektívne, odporúčame vám položiť základy správnej životosprávy pomocou vhodnej rutiny. Vďaka nej si vytvoríte účelné a konštruktívne ranné rituály a budete vstávať s chuťou do nového dňa.

Tip: Spoznajte svoju ideálnu dĺžku spánku. Takto zistíte, či spíte primálo alebo priveľa

1. Vytvorte si večernú rutinu

Ak ste dobre oddýchnutí, nie je pre vás problém ráno vstať. Prebúdzanie sa s pocitom sviežosti a chuti do nového dňa môžete podporiť dôkladnou večernou prípravou. Vytvorte si večernú rutinu, ktorá vám pomôže uvoľniť sa a pripraví vás na spánok. Napríklad venujte niekoľko minút výberu a prichystaniu šiat, ktoré si chcete na druhý deň obliecť, alebo si pripravte veci na tréning, ak plánujete ísť do posilňovne.

2. Dodržiavajte svoj režim spánku a zobúdzania aj počas víkendov

Ak ste ku koncu týždňa už poriadne vyčerpaní, sobotňajšie ranné vyspávanie by mohlo vašim ušiam znieť ako rajská hudba. Víkendová kompenzácia nedostatku spánku však v skutočnosti nahráva ospalosti počas nasledujúceho týždňa, pretože narúša vaše vnútorné hodiny, ktoré nemajú nastavený víkend. Nech už je váš čas spánku a zobúdzania v pracovný deň nastavený akokoľvek, mali by ste ho dodržiavať aj počas víkendov. Navyše môžete stráviť víkendové rána tak, ako sa vám páči.

3. Pred spaním si nájdite chvíľu na upratovanie

odkladanie vecí

Nič nie je po raňajšom otvorení očí také demotivujúce, ako pohľad na izbu s rozhádzaným oblečením alebo na kuchynský drez plný špinavého riadu. Dajte si tú námahu a venujte niekoľko minút pred spaním krátkemu upratovaniu. Takto sa budete prebúdzať uvoľnenejší a spokojnejší, pretože všetko okolo vás bude čisté a na svojom mieste. Každý deň je predsa novým začiatkom a šancou začať odznova.

4. Zaspávajte s myšlienkami na pozitívne veci

Pred spaním si povedzte, že zajtra sa zobudíte svieži a plní energie. Alebo si nájdite niečo, na čo sa budete v nasledujúci deň tešiť – môže to byť úplná maličkosť, ako trebárs ranná káva alebo poobedňajšie stretnutie s priateľmi. Dôležité je, aby ste šli spať s pozitívnymi myšlienkami na nasledujúci deň. Môže sa to zdať banálne, ale prvé ranné myšlienky často odrážajú posledné myšlienky pred zaspaním.

5. Privítajte svetlo nového dňa

Hneď ako sa zobudíte, odtiahnite závesy alebo preklopte žalúzie. Štúdie ukazujú, že vystavenie sa jasnému bielemu svetlu skoro ráno môže zvýšiť bdelosť a zbaviť vás ospalosti. Prirodzené svetlo vás naštartuje a presvedčí váš mozog, že už je deň. Ak je vonku ešte šero, rozsvieťte svetlá.

6. Zacvičte si alebo zatancujte na svoju obľúbenú pesničku

žena cvičí

Rýchly prísun energie dokáže zabezpečiť aj ranná rozcvička. V prípade, že sa z nejakého dôvodu neviete prinútiť cvičiť, pustite si aspoň svoju obľúbenú pieseň (ideálne nejakú rezkú). Ak vstanete a zatancujete si, budete sa cítiť lepšie a určite aj bdelšie. Takéto tancovanie je v podstate krátke cvičenie a v kombinácii s piesňou uvoľňuje dopamín. Samozrejme, že vás to naštartuje.

7. Presvedčte sa, že spávate na vhodnom matraci

Ak sa chcete naučiť lepšie sa prebúdzať, je dôležité vedieť aj to, ako lepšie spať. Pokiaľ spíte na nevyhovujúcom starom alebo príliš mäkkom či príliš tvrdom matraci, pravdepodobne si vaše telo dôkladne neoddýchne a vy sa ráno zobúdzate ako polámaní. Vyberte si matrac, aký naozaj potrebujete a čoskoro zistíte, že ranné vstávanie vonkoncom nemusí byť taký problém, ako to bolo predtým.

8. Vyskúšajte osviežujúcu sprchu

Studená sprcha prekrvuje, zvyšuje pulz, krvný tlak a zrýchľuje dýchanie. Ak sa teda chcete rýchlo prebrať, lepšia voľba snáď ani neexistuje. Samozrejme, nie každý je na niečo také pripravený, preto môžete studenú sprchu nahradiť vlažnou, alebo si studenou vodou opláchnite len tvár a oči.

9. Tradičná šálka kávy dokáže zázraky

žena s kávou

Je známe, že kofeín zvyšuje hladinu chemických látok v mozgu, ako sú serotonín a dopamín. Tie sa postarajú o zlepšenie nálady, prísun energie a pomáhajú aj so sústredením. Ak kávu neobľubujete, skúste alternatívu v podobe čierneho alebo zeleného čaju.

10. Doprajte si zdravé raňajky

Vyvážené raňajky obsahujú bielkoviny, pomaly stráviteľné sacharidy a zdravé tuky spolu s ovocím alebo zeleninou. Skúste napríklad ovsené vločky, celozrnné pečivo, vajíčka, syry, biely jogurt či avokádo. Dodajú vám energiu, ktorú potrebujete na zvládnutie celého dňa.

Tip: Hygiena spánku, alebo ako vylepšiť svoje spánkové návyky

Google+