Správne polohy spánku v tehotenstve

O tom, že spánok je veľmi dôležitý sme už písali. Rovnako tak o správnych polohách spánku. Avšak čo sa týka spánku v tehotenstve, platí to dvojnásobne. Žena býva často po celom dni unavená a kvalitný spánok je základom jej zdravia. Počas tehotenstva sa spánok o niečo zhorší, čo je však pochopiteľné. Mohli by vám o tom rozprávať všetky ženy, ktoré majú toto krásne, no náročné obdobie očakávania už za sebou. Pozrime sa, aké faktory vplývajú na kvalitný spánok a ktoré správne polohy spánku v tehotenstve dodržiavať.

Akú sú správne polohy spánku pri tehotenstve

Spánok sa počas tehotenstva zhorší u každej ženy, ale niet sa čomu čudovať. Žena zažíva hormonálne výkyvy, samozrejme k tomu prispieva prírastok hmotnosti a s tým spojené nepohodlie. Je potom stále ťažšie a ťažšie nájsť pohodlnú polohu, v ktorej by ste sa dobre vyspali.

Najčastejšie polohy spánku v tehotenstve

V tehotenstve väčšinou žene nevyhovujú polohy spánku, na ktoré je inak zvyknutá. Možno na začiatku tehotenstva áno, ale v priebehu neskorších mesiacov, keď dieťatko v brušku rastie to jednoducho nejde. Vtedy je dobré vyskúšať nové a správne polohy spánku.

Poloha spánku na boku

Podľa mnohých štúdií sa táto poloha javí ako najlepšia. A to nielen počas tehotenstva, ale aj mimo neho. Hlavne v priebehu tretieho trimestra sa odporúča spať na ľavej strane. V tejto polohe sa živiny lepšie dostávajú cez placentu k dieťaťu a plod sa účinnejšie zásobuje krvou. Obličky sú odľahčené a ľahšie odvádzajú toxíny z tela von.

Nehovoriac o tom, keď budúcu mamičku trápi chrápanie, potom má poloha na boku tiež pozitívny vplyv na kvalitu spánku. Viaceré štúdie preukázali, že sa znížilo riziko predčasného pôrodu až na polovicu u tých žien, ktoré uprednostnili polohu spánku v tehotenstve na ľavom boku. Hlavne v treťom trimestri tehotensta sa toto riziko výrazne znížilo. Do spánku na ľavom boku sa nútiť nemusíte, výnimkou sú ženy s rizikovým tehotenstvom. Počas spánku je dobré aj jednotlivé strany striedať, čiže meniť ľavú stranu za pravú.

Náš tip: Pri spánku na boku odporúčame, aby ste vankúšom nedvíhali hlavu príliš vysoko. Vhodný je anatomický vankúš, najmä z pamäťovej peny alebo latexu, ktorý vám pomôže udržať rovnú polohu chrbta a ideálne podoprie hlavu a krk. Pokiaľ máte bolestivý chrbát, môžete skúsiť umiestniť vankúš pod bruško. Nohy mierne v kolenách pokrčte a vankúš môžete umiestniť aj medzi nohy, uľavíte tak driekovej chrbtici.

Poloha spánku na boku v tehotenstve

Poloha spánku na chrbte

Žena by mala spať v takej polohe, ktorá je pre ňu najpohodlnejšia. Medzi menej vhodné polohy spánku v tehotenstve patrí poloha na chrbte. Na začiatku tehotenstva samozrejme táto poloha nevadí. Horšie je to už v treťom trimestri, kde hmotnosť maternice tlačí na chrbát. Takýto tlak môže spôsobiť bolesti svalov a poruchy krvného obehu, taktiež nie je neobvyklá tvorba hemoroidov.

Hroziť môže aj napríklad stlačenie veľkej dutej žily, ktorá vedie z dolnej polovice tela krv naspäť k srdcu a prechádza vpravo od maternice. Ďalším rizikom môže byť aj zníženie krvného tlaku a vyvolanie pocitu nevoľnosti. Spanie na chrbte nie je vhodné ani pre ženy, ktoré trpia chrápaním, môže zapríčiniť nespavosť. Pohodlnejšie sa však budete cítiť, keď si pravé koleno podložíte vankúšom.

Náš tip: Vyhýbajte sa dlhodobému ležaniu na chrbte a večer sa určite uložte na bok. Nemusíte sa obávať toho, že sa v spánku pretočíte nevedomky na chrbát. Väčšina žien totiž v noci zmení polohu spánku, ale nie je čoho sa báť. Výnimku tvoria ženy s rizikovým tehotenstvom, akými sú vysoký krvný tlak, problémy s obličkami a pod., kedy sa odporúča radšej spánok na ľavom boku. Ak máte v tehotenstve problémy s pálením záhy, tak odporúčame spať s hlavou podloženou vankúšmi.

Spánok na bruchu v tehotenstve

Medzi menej vhodné polohy spánku v tehotenstve patrí aj spanie na bruchu. Ak ste zvyknutá spať len na bruchu a čakáte bábätko, tak v počiatočnom štádiu to nevadí, môžete spať v ľubovoľnej polohe, vrátane polohy na bruchu. Plod sa prispôsobuje akejkoľvek polohe a v žiadnej nie je stlačený tak, aby bol obmedzovaný. Horšie je to akonáhle sú rozmery a hmotnosť bábätka väčšie, vtedy je spánok na bruchu nepríjemný, dokonca technicky nemožný. Deje sa tak od piateho alebo šiesteho mesiaca. Spánok na bruchu sa neodporúča pretože nastávajúca mamička má pod sebou rastúce bruško na ktoré tlačí a mohlo by dôjsť k poraneniu plodu.

Náš tip: Ak patríte k ženám, ktoré obľubujú spať v polohe na bruchu, tak skúste hneď na začiatku tehotenstva vyskúšať iné polohy spánku, aby ste v neskoršom štádiu tehotenstva nemali s tým problém. Zaujímavým pomocníkom sa môže stať aj dojčiaci vankúš, ktorý matkám polohy spánku v tehotenstve spríjemní. Poskytne oporu telu a umožní kvalitnejší spánok. Najčastejšie ho ženy používajú tak, že zaspávajú s týmto vankúšom pod hlavou a bruškom a medzi kolenami.

Správna poloha spánku v tehotenstve

Kvalitu spánku tehotných žien ovplyvňuje mnoho faktorov. Okrem správnej polohy v tehotenstve sú to tieto faktory:

  • správna životospráva
  • vhodne zvolený matrac
  • pravidelný spánok

Správna životospráva je pre kvalitný spánok tiež dôležitá. Samozrejmosťou je úplná eliminácia alkoholu a kofeínu, ktoré spôsobujú nespavosť. Vyhýbajte sa koreneným a kyslým jedlám, spôsobujú pálenie záhy. Pokúste sa nájsť každodenné cvičenie na správnu cirkuláciu krvi, môžete tým redukovať nočné kŕče nôh. Snažte sa piť počas dňa, večer už pitie tekutín obmedzte, aby ste obmedzili nočné návštevy toalety.

Náš tip: S tehotenstvom niekedy môžu súvisieť aj nepríjemné tehotenské nevoľnosti. Avšak s týmito 8 tipmi ich môžete ľahko prekonať.

Vhodne zvolený matrac pomáha tiež ku kvalitnému spánku v tehotenstve. Aj tvrdší matrac sa pod zvýšenou váhou tehotnej mamičky môže zdať mäkší. Najlepšie je vybrať si matrac s rozdielnou tvrdosťou. Vo vyššom štádiu tehotenstva, keď bruško tlačí na matrac voľte tvrdšiu stranu matraca. Inak sa matrac bude prehýbať a môže dochádzať k bolestiam chrbtice. A zase naopak po pôrode ho môžete otočiť naspäť na mäkšiu stranu.

Pre optimálny komfort odporúčame matrace s pamäťovou penou alebo s trocha tvrdšou HR studenou penou. Tieto materiály v sebe spája matrac LORETA alebo obojstranný matrac s pamäťovou penou DUO VISCO.

Správne polohy spánku v tehotenstve sú dôležité

Vybrať si tú správnu polohu musí každá z vás sama. V prvom rade je správna poloha spánku v tehotenstve tá, v ktorej sa budete cítiť najlepšie a najpohodlnejšie, aby ste mali pokojný a ničím nerušený spánok. Nemali by ste však zostať spať v jednej polohe po celú noc, mali by ste ju meniť. Keď sa dieťatko cíti nepríjemne, začne kopať a dá tak najavo svoju nepohodu. Samozrejme sa treba riadiť aj odporúčaním vášho gynekológa, ktorý vám odporučí správnu polohu spánku podľa vášho zdravotného stavu. V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať a sme vám k dispozícii aj v našej online poradni, kam môžete zasielať svoje otázky.

Náš tip: Prečítajte si rady pre lepší spánok bábätka.

Google+