Prečo uspávanky dokážu uspať (nielen) bábätká

Väčšina rodičov to dobre pozná. Dieťa je unavené, ale namiesto toho, aby už spinkalo, iba vytrvalo kričí a plače. V takýchto prípadoch sa veľakrát osvedčili uspávanky, ktoré dieťa upokojili a uspali. Prečítajte si, čo sa skrýva za ich silným vplyvom a popularitou, ktorá pretrváva už celé storočia.

žena s dieťaťom

Čo je to vlastne uspávanka

Uspávanka je upokojujúca pieseň alebo hudba, ktorá sa zvyčajne spieva alebo hrá na hudobnom nástroji deťom, obyčajne pre to, aby rýchlejšie a ľahšie zaspali. Účel, na ktorý sú jednotlivé uspávanky určené, sa však môžu líšiť. V niektorých kultúrach totiž slúžili hlavne na odovzdávanie vedomostí alebo tradícií.

Tým najdôležitejším cieľom, pre ktorý uspávanky vlastne vznikli, však ostáva uspávanie bábätiek. Práve kvôli tomu je melódia uspávaniek často veľmi jednoduchá a opakuje sa, aby si ju deti mohli ľahko zapamätať. V rôznych krajinách tak nájdete rozličné uspávanky, pričom mnohé z nich datujú svoj vznik už do obdobia staroveku.

Tip: Koľko by malo spať bábätko a prečo je preňho spánok taký dôležitý

Uspávanka hovorí univerzálnym jazykom

Uspávanie detí nie je práve jednoduchá záležitosť. Pokiaľ pritom dieťa plače, matka sa ho inštinktívne snaží upokojiť tým, že sa mu prihovára tichým, chlácholivým hlasom. Tu niekde by sme mohli hľadať aj korene vzniku uspávaniek.

muž s bábätkom

Najstarší dôkaz o existencii uspávanky vo forme textu vyrytého do hlinenej tabule pochádza z obdobia okolo roku 2 000 pred n. l. Zatiaľ čo predmetná pieseň, ktorá varuje dieťa pred blížiacim sa démonom, svojimi slovami nepôsobí obzvlášť upokojujúco, podstatným bol hlas rodiča, ktorý dieťa poznalo už z maternice.

Hudba, ktorá upokojuje a uspáva

Pri uspávankách sa využívajú aj ďalšie prvky súvisiace s obdobím pred narodením dieťaťa. Často sú vytvorené v 6/8 takte, ktorý sa používa pri swingovej hudbe. Jemný, hojdavý rytmus uspávanky tak môže dieťaťu pripomínať kývavé pohyby, na ktoré si zvyklo v maternici.

tehotná žena

Je známe, že hudba dokáže stimulovať určité emócie prostredníctvom špecifických nervových prepojení. Preto sa netreba čudovať, že uspávanky úspešne vytvárajú emocionálnu atmosféru ako stvorenú na pokojný spánok.

Tip: Zdravý spánok u detí

Upokojujúce zvukové asociácie

Rytmus pri spievaní uspávanky zároveň usmerňuje dýchanie spievajúceho, čo pomáha upokojiť aj dotyčnú osobu. Bez ohľadu na to, či dieťaťu spievate konkrétnu pieseň alebo používate monitor, ktorý mu prehráva biely šum, je jasné, že existuje súvislosť medzi určitým druhom hluku a spánkom. To, samozrejme, môže fungovať aj u dospelých. O dôvod viac, prečo si pripomenúť niektoré z obľúbených detských uspávaniek.

dieťa v náručí

Opakujúci sa rytmus uspávanky má v sebe určitú hypnotizujúcu schopnosť. Práve táto zaujímavosť podnietila vznik výskumov, pri ktorých sa testovali potenciálne liečivé sily uspávanky. V jednej štúdii z roku 2010 sa sledovali predčasne narodené bábätká umiestnené na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorým sa prehrávali uspávanky. Výsledky ukázali, že počúvanie uspávaniek u malých pacientov zlepšilo okysličenie krvi a dýchanie.

Tip: 10 tipov pre lepší spánok bábätiek

Výhody uspávania pomocou uspávanky:

  • Je vedecky dokázané, že účinne pomáhajú uspať deti.
  • Spievanie uspávaniek pomáha vytvárať rutinu (a tú deti milujú).
  • Zlepšujú ich jazykové schopnosti a podporujú kognitívny vývoj.
  • Pomáhajú deťom cítiť sa lepšie po psychickej i fyzickej stránke.
  • Zmierňuje stres a úzkosť.
  • Posilňujú emocionálne puto medzi rodičom a dieťaťom.

Kedy môžete použiť uspávanku

Existujú stovky vecí, ktoré môžu dieťa znepokojovať a brániť mu, aby zaspalo, od prerezávania sa prvých zúbkov až po boľavé bruško. Avšak bez ohľadu na príčinu, uspávanky dokážu deťom prechod do krajiny snov výrazne uľahčiť. Pokiaľ si na to netrúfate, nemusíte uspávanku spievať sami. Stačí, ak ju pustíte zo svojho mobilu, laptopu, CD prehrávača či tabletu.

Dajte si však pozor a nenechajte uspávanky bežať celú noc, pretože mozog dieťaťa zostane naladený na zvuk a nemusí sa dostať do hlbokého spánku. Stačí, ak hudbu pustíte približne pol hodiny pred spaním. Dokonca ju môžete pustiť už pri príprave na spánok, aby deti vedeli, že je čas ísť spať. Navyše, uspávanky môžete spievať alebo púšťať poslucháčom každého veku - alebo druhu. Možno to znie prekvapujúco, ale aj domáce zvieratá a starší ľudia tvoria vynikajúce publikum.

Google+