Starý matrac - aké problémy so spánkom spôsobuje a ako ich vyriešiť

Tak, ako väčšina vecí, aj matrac má svoj dátum exspirácie. Samozrejme, môžete ho používať aj po tom, ako táto lehota uplynie. Avšak mali by ste vedieť, že spánok na starom matraci môže spôsobiť rozličné problémy. O čo presne ide a ako tomu môžete zabrániť, vám už prezradíme v našom článku.

boľavý chrbát

Starý matrac môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy

Žiadny matrac nevydrží donekonečna a ak vám záleží na vašom zdraví, mali by ste to rešpektovať. V opačnom prípade si môžete nechtiac „zavariť“. Existuje totiž viacero spôsobov, ako vám jeden starý matrac môže ohroziť spánok či dokonca negatívne vplývať na vaše zdravie. Ak aj vy patríte k tým, ktorí nie sú ochotní zbaviť sa svojho starého matraca, práve vy by ste si mali prečítať, čo všetko si tým môžete zapríčiniť.

Možno sa vám váš starý matrac páči a myslíte si, že je úplne v poriadku. Navyše ho považujete za pohodlný a nechcete sa s ním rozlúčiť. Pritom si však neuvedomujete, že matrac sa za celý čas používania mohol prispôsobiť tvaru vášho tela. To má, samozrejme, vplyv na váš spánok a je veľmi pravdepodobné, že tým ovplyvňuje aj váš celkový zdravotný stav. Isteže, mohli ste si na svoj vyležaný matrac tak zvyknúť, že ste ani nezbadali, v čom je problém. Ale keď si zaobstaráte nový matrac, okamžite zbadáte rozdiel.

Tip: Takéto sú dôsledky, ak spíte na zlom matraci. Netrpíte nimi aj vy?

Ako zistiť životnosť matraca

Ako sme už spomínali, každý matrac má určitú životnosť. Zvyčajne o nej rozhodujú špeciálne testy, ktoré svojimi výsledkami určujú, ako dlho je matrac schopný zachovať si všetky potrebné vlastnosti. Preto tento údaj netreba podceňovať.

poťah matraca

Vek vášho matraca sa dá určiť podľa štítka, ktorý je k nemu pripevnený, alebo podľa názvu modelu a výrobcu, ktorý zvyčajne udáva spôsob, ako zistiť jeho životnosť. Prirodzene, odhadovaná životnosť matraca je založená na princípe bežného používania. Ak teda napríklad používate matrac ako trampolínu, môžete túto lehotu výrazne skrátiť. Platí teda, že ak chcete zo svojho matraca získať maximum, mali by ste sa oň správne starať.

Riziká používania starého matraca

  • Opotrebovanie negatívne vplýva na kvalitu spánku - ochabnuté pružiny a roztrhané materiály, môže mať nepriaznivý vplyv na pohodlie, čo vo výraznej miere ovplyvňuje aj spánok. Nedostatok spánku zase znemožňuje správnu koncentráciu a spôsobuje problémy s duševným zdravím.
  • Zhoršené hygienické podmienky – čím dlhšie matrace máte, tým viac nečistôt sa v nich hromadí (akokoľvek často ich čistíte). Telo sa počas spánku potí a pot spolu s odumretými kožnými bunkami zvyčajne prenikne až na matrac. Tým sa vytvárajú priaznivé podmienky pre plesne a baktérie, čo môže viesť k alergiám, kožným a vírusovým infekciám či k infekciám močových ciest.
  • Bolesti svalov a kĺbov – postupom času, ako matrac používate, menia sa aj jeho schopnosti odolávať voči tlaku tela. Ak vás matrac neposkytuje telu primeranú oporu, ak je zdeformovaný alebo sú v ňom priehlbiny, vaše telo na ňom nebude môcť správne odpočívať. To môže mať za následok bolesti chrbta, bokov, ramien, krku a nôh. Navyše, tieto bolesti môžu viesť k zlému držaniu tela, čo môže problémy ešte zhoršiť.

žena spí

Čo robiť, ak si myslíte, že máte starý matrac

Ak si myslíte, že nastal čas kúpiť si nový matrac, odporúčame urobiť si malý prieskum. Ako iste viete, nie všetky matrace sú vyrobené rovnako a vďaka vašim individuálnym problémom by mohol byť pre vás určitý typ matraca vhodnejší ako iný. Ak máte napríklad alergiu, prezrite si ponuku matracov z prírodných materiálov, pretože sú zvyčajne hypoalergénne. Alebo v prípade, že máte vyššiu telesnú hmotnosť, budete potrebovať hrubší matrac. Takisto treba vziať do úvahy aj vek či rôzne chronické ochorenia pohybového aparátu.

Tip: Aké prírodné materiály nájdete v matracoch?

Jednou z možností, čo môžete urobiť, ak máte problém so starým matracom, je aj kúpa vrchného matraca. Zvyčajne stojí menej, ako klasický nový matrac, takže môže ísť o skutočne úspornú možnosť. Vrchné matrace však nie sú určené na samostatné využívanie. Naopak, vždy je potrebné ich položiť na iný matrac. Takto sa vyrovná povrch starého matraca a dokonca získate pár centimetrov komfortu navyše.

Opotrebovaný matrac podarujte svojmu psíkovi

Povedzme, že ste sa už rozhodli zbaviť sa starého matraca a našli ste si aj vhodný nový matrac. Zrejme však teraz uvažujete, čo urobiť s tým starým. Ak hľadáte vhodné využitie pre starý matrac, skúste ho napríklad použiť ako pelech pre svojho domáceho miláčika.

Google+