Hľadáte moderný matrac z prírodných vlákien? Vyskúšajte matrac so zložkou z konských vlasov

Vlasy z konskej hrivy a chvosta sa používajú v luxusných matracoch, kde poskytujú kombináciu podpory a pohodlia. Preto sú ideálne pre ľudí, ktorí hľadajú matrac s výplňou z prírodných vlákien. V minulosti si výrobky zhotovené s použitím konských vlasov mohli dovoliť len majetnejší ľudia z vyšších vrstiev. A hoci aj dnes je matrac z konských vlasov stále považovaný za luxusný produkt, je už, našťastie, omnoho dostupnejší.

konská hriva

Konské vlasy charakterizujú výnimočné vlastnosti

Ak ste niekedy hladkali koňa, tak viete, že jeho hriva i chvost sú hodvábne jemné. Konské vlasy sa často používajú v matracoch a čalúneniach, pretože sú to prirodzene mäkké materiály prírodného pôvodu. Okrem toho sú konské vlasy nielen jemné, ale aj pevné. To je dôležité, pretože dodávajú matracu potrebnú tuhosť, aby vydržal naozaj dlho.

Ďalšou zaujímavosťou je, že konské vlasy sú duté. Ak teda kone zmoknú, stačí, ak sa otrasú a veľmi rýchlo sa tejto vody zbavia. Toto z konských vlasov robí dokonalý materiál na odvádzanie vlhkosti, nahromadenej počas spánku. Matrace z konského vlásia sú navyše oveľa chladnejšie ako matrace zo syntetických vlákien alebo matrace s pamäťovou penou.

Matrace z konských vlasov sú prirodzene hypoalergénne

Alergici, astmatici a všetci, ktorí trpia rozličnými druhmi alergií, si budú matrac z konských vlasov určite pochvaľovať. Konské vlasy majú totiž hypoalergénne vlastnosti. To znamená, že nielen, že sa pred použitím podrobia sterilizácii a odstráneniu baktérií, ale samotná ich štruktúra umožňuje odpudzovať roztoče a plesne, takže nevyvolávajú alergické reakcie. Rozhodne tak môžeme odporúčať matrac z konských vlasov ako vhodnú voľbu pre alergikov.

Pružnosť konských vlasov zvyšuje životnosť matracov

mäkký matrac

Konské vlásie je odolné a elastické, takže sa nestláča ako syntetické tkaniny. Vďaka tomuto pamäťovému efektu majú matrace s konskými vlasmi schopnosť zostať dlho flexibilné a pohodlné. S pomocou špecifickej pružnosti vlasu sa matrac prispôsobí záťaži a znova sa dokáže navrátiť do svojho pôvodného stavu.

Duté konské vlákna v matraci odvádzajú vlhkosť

Vlhkosť prechádza dutými vláknami tak rýchlo, že ak namočíte konské vlasy do vody a vytrasiete ich, okamžite sa zbavia vlhkosti. Počas spánku sa ľudské telo môže viackrát spotiť a ležanie na prepotenom matraci určite nie je nič príjemné. Negatívne to ovplyvňuje spánok a samotný matrac môže začať po čase nepríjemne zapáchať, prípadne sa na ňom objavia škvrny od potu.

žena na matraci

Vlhkosť navyše vytvára ideálne prostredie pre množenie baktérií a plesní. Materiály, ktoré odvádzajú vlhkosť, ako napríklad konské vlasy, zastavia tvorbu plesní poškodzujúcich matrac a vyvolávajúcich alergie, čím zároveň účinne predlžujú životnosť matraca. Odvádzanie vlhkosti umožňuje dutá štruktúra konského vlasu, zabezpečujúca voľný prúd vzduchu, čím dochádza k rýchlejšiemu vysušeniu jeho povrchu.

Kúpa matraca z konských vlasov sa oplatí

Možno si myslíte, že matrace vyrobené z prírodných materiálov, ako sú konské vlasy, sú príliš drahé, ale všetko závisí od toho, ako sa na to pozeráte. Je síce pravdou, že so získavaním prírodných materiálov v akejkoľvek podobe môžu súvisieť aj vyššie náklady, keďže ich obstaranie je finančne náročnejšie. Konské vlasy sú však naozaj vysoko kvalitné, preto častokrát vydržia oveľa dlhšie, ako umelé materiály a tak v konečnom dôsledku ušetríte.

Náš tip: Aké další prírodné matrace nájdete v matracoch?

Prírodné materiály sú šetrné k životnému prostrediu

Konské vlasy sú 100 % biologicky odbúrateľné, čo znamená, že po skončení svojej životnosti sa rýchlo rozpadnú a nepoškodia životné prostredie. Takisto aj proces získavania a použitia prírodných materiálov, ako sú konské vlasy, je environmentálne priaznivejší ako produkcia umelých vlákien. Prechod k používaniu prírodných produktov sa odporúča aj vzhľadom na uhlíkové emisie, ktoré sú v súčasnosti významným dôvodom na obavy. Pozrite sa tiež na ďalšie matrace podľa materiálu a zloženia.

Google+