Vyberáme matrac pre alergikov

Alergia patrí k civilizačným ochoreniam, ktoré charakterizujú modernú dobu. Alergikov stále pribúda a potreba vytvoriť pre nich prostredie, ktoré by im vyhovovalo, je stále aktuálna. Alergény sa totiž neskrývajú len v srsti zvierat či v kobercoch. Rovnako nebezpečná môže byť aj posteľ. Viete, ktoré matrace sú pre alergikov najvhodnejšie a prečo? Pripravili sme pre vás prehľad, ktorý vám pomôže zorientovať sa v ponuke na trhu.

Nebezpečné roztoče

Zvyšky kože, vlasov, chlpov a mazu sú prirodzeným lákadlom pre roztoče, ktoré sa nimi živia. Ide vlastne o drobné, voľným okom neviditeľné článkonožce, ktoré sú príbuzné pavúkom a kliešťom. Hoci samotné roztoče vyzerajú strašidelne, ich hrozba nespočíva v nich samotných, ale v exkrementoch, ktoré vylučujú. Tie totiž obsahujú enzýmy, ktoré pri kontakte s pokožkou, sliznicami alebo dokonca aj pri vdýchnutí citlivým človekom vyvolávajú rozličné alergické reakcie.

Ekzematózne začervenanie kože, svrbenie, zápaly spojiviek, nádcha či astmatický záchvat – to je len zlomok z toho, čo roztoče u alergických jedincov spôsobujú. V našich podmienkach patria k najrozšírenejším druhom roztočov v domácnostiach Dermatophagoides pteronyssinus a Dermatophagoides farinae.

Prečo si roztoče vyberajú posteľ

Postele poskytujú roztočom ideálnu mikroklímu, preto sa im v nich tak darí. Jedinečné prostredie s potrebnými podmienkami podporuje ich rast a rozmnožovanie.

  • Dostatok potravy – posteľ je miesto, kde sa najviac sústreďujú šupinky odumretej pokožky, vlasy a pod.
  • Teplo – prostredie v posteli je vyhrievané telesným teplom.
  • Vlhko – je spôsobené potením a dýchaním.
  • Nedostatok slnka.
  • Nemožnosť odstránenia roztočov – vnútro matracov, vankúšov a prikrývok nie je možné povysávať, chemické čistenie je v tomto prípade sporné.

Matrac vhodný pre alergika

Pri výbere matraca pre alergika sa zamerajte na to, aby mal matrac špeciálnu úpravu, ktorá zabraňuje rastu mikroorganizmov. Takisto je veľmi dôležitý materiál, ktorý musí byť maximálne nedráždivý a priateľský k pokožke. Ideálne sú preto matrace vyrobené z priedušných materiálov, najmä zo studenej peny a latexu. Pri výbere majte na zreteli tri základné pravidlá:

  • Priedušnosť
  • Hygienickosť
  • Neprítomnosť akýchkoľvek alergénov

Penové matrace

Penové matrace na rozdiel od iných druhov matracov neposkytujú mikroorganizmom vhodné podmienky pre rast a rozmnožovanie. Na príčine je práve jedinečná štruktúra a zloženie peny. Základnou zložkou penových matracov je polyuretán, no matrace, ktoré by obsahovali iba túto jednoduchú zložku, sú dnes skôr výnimkou. V súčasnosti výrobcovia uprednostňujú kombinácie polyuretánovej peny s rôznymi inými prídavnými materiálmi. Cieľom je zlepšiť ich kladné vlastnosti a tým aj zvýšiť ich kvalitu. Tá závisí od hustoty a zloženia polyuretánovej peny, od čoho sa odvíjajú aj vlastnosti matraca. Napríklad ortopedická záťaž záleží od hustoty, od zloženia sa zase odvíja elasticita a tvrdosť matraca.

Potrebné ortopedické vlastnosti penové matrace získavajú profilovaním a kombinovaním rozličných vrstiev s rôznou tuhosťou (najčastejšie sa používa tvrdší stred a mäkšie ložné vrstvy na povrchu matraca). Penové matrace je navyše možné ľahko vetrať, sú vysoko priedušné a hygienické. Veľmi vhodnou voľbou je napríklad matrac ANTIBACTERIAL - vyrobený z antibakteriálnej peny ošetrenej antimikrobiálnou zložkou ULTRA-FRESH, ktorá inhibuje rast mikroorganizmov.

Latexové matrace

Aj vďaka tomu, že latex je prírodný materiál, dosahuje 100% antialergické vlastnosti a vysokú odolnosť voči baktériám. Je hypoalergénny, neabsorbuje prach a jeho antibakteriálne vlastnosti zabraňujú šíreniu baktérií, plesní i roztočov. Okrem prírodného pôvodu a vysokej hygieny lôžka latexové matrace ponúkajú aj celý rad ďalších užitočných vlastností. Vedeli ste, že matrace z latexu majú najvyššiu bodovú elasticitu a preto sú odporúčané pri zdravotných problémoch s chrbticou? Vyskúšajte napríklad kvalitný latexový matrac LATEX 3 EXCLUSIVE, ktorý je prirodzene alergicky neutrálny, odolný voči plesniam a baktériám a je odporúčaný ortopédmi aj pre pacientov dlhodobo pripútaných na lôžko.

Latexové matrace sú veľmi príjemné, mäkké a poddajné na dotyk, no napriek tomu sú odolné voči odieraniu. Vysoká hustota peny a prírodného kaučuku im dodáva elasticitu a pružnosť a je zárukou tvarovej stálosti bez deformít. Bez zaťaženia sa pena okamžite vráti do pôvodného tvaru. Jedinečný materiál udržuje v zime teplo a v lete chlad. Vzduchové kanáliky a perforované jadrá zabezpečujú priedušnosť matraca. Okrem toho majú latexové matrace vynikajúce ortopedické a termoregulačné vlastnosti a poskytujú vysokú úroveň priedušnosti. Správnym podkladom pre latexový matrac je lamelový rošt. Pružné lamely totiž podporujú vysokú elasticitu latexu.

Pozor aj na poťahy

Celé matrace, prikrývky a vankúše by ste mali uzavrieť do špeciálnych obliečok, ktoré sú nepriepustné pre roztoče a ich alergény. Ideálne sú poťahy na matrace vyrobené z antibakteriálnych materiálov s použitím napríklad aloe vera alebo striebra. Matrac musí byť z lôžka vyberateľný a poťah ho musí celý obklopiť.

Odstráňte z postele hračky vyrobené z textilu. Pokiaľ ich v spálni predsa len chcete ponechať, musíte ich často prať, najmenej pri teplote 60 °C. Samotné vymrazovanie hračiek nestačí, keďže  mráz z nich alergény neodstráni.

Náš tip: Vyskúšajte matrace s vrstvami koňského vlásia.

Boj s alergiou je beh na dlhé trate

Alergické prejavy dokážu ľuďom poriadne skomplikovať život. Ak však nepodceníte výber vhodného matraca, obliečok a hygienu celého lôžka, budete prekvapení, aké pozitívne výsledky dosiahnete.   

Google+