Nástrahy spánku vo dvojici + tipy, ako sa vysporiadať s partnerovými spánkovými zlozvykmi

Väčšina z tých, ktorí sa o posteľ delia s partnerom, vie, že keď zhasnú svetlá, mierumilovná cesta do ríše snov sa môže premeniť na nepríjemný zážitok. A to všetko kvôli osobe, ktorá spí vedľa. Hovoríme o chrápaní, vstávaní, prehadzovaní sa, vyrušovaní zapnutým televízorom alebo svietiacim tabletom, o kradnutí prikrývok a množstve ďalších rozčuľujúcich zlozvykov.

žena si zakrýva uši pred chrápaním

Všetci máme svoje nepríjemné zvyky, bez ktorých sa nevieme zaobísť. Pokiaľ však ide o spánok, tu by sme určite nemali byť sebeckí na úkor svojho partnera. Kvalitný nočný odpočinok je pre každého z nás nevyhnutný, preto je nevyhnutné nájsť spoločnú reč tak, aby to vyhovovalo obidvom.

Aj keď predpokladáme, že pocit blízkosti vášho partnera či partnerky počas noci vám mnohé vynahradí, určite viete o zvykoch, ktoré vás na ňom alebo na nej doslova iritujú. Skôr, ako si však začnete niečo vzájomne vyčítať, pozrime sa spolu na to, ako sa dajú jednotlivé problémy ľahko vyriešiť alebo rovno odstrániť.

Tip: Moderné aplikácie pre kvalitnejší spánok

  • Chrápanie – spánkový zlozvyk číslo 1

Otravné „pílenie dreva“ v nočných hodinách môže dokonale znemožniť spánok. Preto ak patríte k spáčom, ktorí síce ťažšie zaspávajú, ale hocičo ich tak ľahko nezobudí, skúste ísť spať ešte pred partnerom. Ak sa však budíte na chrápanie uprostred noci, môžete vyskúšať štuple do uší, biely šum alebo počúvanie hudby. Pomôže vám to odpútať sa od okolia a sústrediť sa na iné zvuky, až kým vám na viečka nesadne sen. Určite však odporúčame vyhľadať skutočnú príčinu problému. Chrápanie totiž môže byť vedľajší efekt iného problému, ktorý sa dá odstrániť.

Napríklad môže ísť o prírastok na váhe, ktorý má za následok zväčšenie tkaniva v hrdle, čo môže viesť k chrápaniu. Na vine môže byť i fajčenie cigariet, spôsobujúce zápal dýchacích ciest a zvýšenú tvorbu hlienu. Podobne aj alkohol podmieňuje chrápanie tým, že uvoľňuje svaly v nose, krku a v zadnej časti úst, takže zablokuje dýchacie cesty. Aj spanie na chrbte sa bežne spája s chrápaním, pretože jazyk sa môže ľahšie presunúť do hrdla a stlačiť dýchacie cesty. Obdobný mechanizmus vyvolávajú aj alergie, upchatie prínosových dutín či vybočená nosová priehradka (septum).

  • Boj o paplón

Ak máte vo dvojici len jeden paplón, potom ste už určite zažili ten mrazivý pocit, keď sa v noci zobudíte na to, že vám je zima a paplón kdesi zmizol. Netreba pátrať dlho a pri pohľade na paplónom pevne obkrúteného partnera tušíte, že získať svoj kúsok tepla rozhodne nebude také jednoduché.

pár v posteli s paplónom

Skúste sa porozprávať so svojím partnerom. Niekedy sa stáva, že ľudia ani netušia, že kradnú prikrývky, takže tento rozhovor im môže otvoriť oči. Ďalšou možnosťou je položiť si k nohám o jednu prikrývku navyše alebo používať dve samostatné prikrývky. Táto metóda má okrem iného aj tú výhodu, že si každý z partnerov môže vybrať, či chce prikrývku tenšiu alebo hrubšiu.

  • Neprestajné obracanie sa  

Neustále „mrvenie sa“ a obracanie partnera na posteli dokáže slabších spáčov zo sna nielen vyrušiť, ale dokonca aj úplne zobudiť. Pritom by možno stačilo vymeniť matrac, na ktorom spíte. Problém totiž tkvie v tom, že váš súčasný matrac môže byť pre vás oboch primalý alebo môže mať príliš vysoký prenos pohybu.

Ďalším problémom môže byť zlá podpora okrajov, resp. to, že obvod postele dobre neudrží váhu, takže obaja sa v noci nechtiac posúvate smerom do stredu. Odporúčame vám vybrať si nový matrac, ktorý vám bude vyhovovať rozmermi i tvrdosťou. Ešte lepšie je zvoliť si dva matrace, aby každý dostal matrac, ktorý bude presne zodpovedať jeho potrebám.

  • Zaspávanie pri zapnutej televízii

Ako sme už niekoľkokrát upozorňovali, mnohí odborníci dôrazne neodporúčajú zaspávať pri zapnutom televízore. Ak vás partner vyrušuje týmto zlozvykom, vyskúšajte pohovoriť si spolu o tom, prečo to robí. Ak potrebuje na zaspatie svetlo, možno mu postačí nočná lampa. Ak je preňho dôležitý zvuk v pozadí, odporúčame zamerať sa na prístroje s bielym šumom, ktoré sú na takéto situácie ako stvorené.

  • Ukladanie sa na spánok v rozličnom čase

Nezáleží na tom, či váš partner pracuje alebo sa len zabáva. Ak už ležíte v posteli pripravení na spánok, ale on ešte trávi čas s mobilom alebo tabletom v ruke, pravdepodobne vás modré svetlo ruší a prekáža vám pri zaspávaní.

ruky s mobilom

Rovnako nepríjemné je aj to, ak práve vchádzate do ríše snov a vedľa vás sa partner práve hodí do postele. Skúste sa s ním o tom porozprávať a navrhnite rozumný kompromis, kedy jednoducho zhasnete a vypnete všetky prístroje, ktoré by vás mohli oberať o spánok.

  • Nočné vstávanie a vyrušovanie

Vstávanie z postele počas noci môže mať rôzne príčiny. Možno je váš partner smädný, hladný alebo potrebuje ísť na toaletu. Z času na čas predsa v noci vstane každý z nás. Ak sa to však opakuje príliš často, možno by sa s tým dalo niečo urobiť. Napríklad nepiť väčšie množstvo tekutín pred spaním, alebo naopak, položiť si večer pohár vody na nočný stolík.

Pre zdravý a osviežujúci spánok vo dvojici

Pevne veríme, že uvedené tipy vám a vášmu partnerovi pomôžu zbaviť sa rušivých spánkových zlozvykov, aby ste si mohli kvalitne pospať a posilniť tým nielen svoje zdravie, ale i váš vzájomný vzťah.

Náš tip: Čo robiť, keď nemôžem zaspať?

Google+