Poradíme vám ako sa vyrovnať so zmenou času

Dnešný človek sa musí každoročne vyrovnávať s pravidelnou zmenou času. A to nie raz, ale hneď dvakrát ročne. Ako tento posun času zvládnuť bez ujmy na zdraví? Čítajte ďalej, dozviete sa viac.

ranné vstávanie

Striedanie letného a zimného času

S nápadom striedania zimného a letného času prišiel Benjamin Franklin v roku 1784. Zámerom bolo šetriť na spotrebe sviečok. Tento nápad sa však ujal až počas druhej svetovej vojny, kedy sa jednotlivé krajiny snažili ušetriť energetické zdroje. Dnes však už posúvanie hodín nemá také opodstatnenie a začalo sa častejšie rozprávať o zrušení posunu času. V roku 2018 navrhla Európska únia, aby sa jednotlivé štáty rozhodli, aký čas si ponechajú, či letný alebo zimný. Zatiaľ sa tak nestalo, nie každej krajine totiž vyhovuje rovnaký čas a bude potrebné mnohé ešte doladiť.

Čas sa tak pravidelne mení každého pol roka. Na jar sa mení zimný čas na letný v poslednú marcovú nedeľu a posúva sa čas z druhej hodiny nadránom na hodinu tretiu. Teda táto noc je kratšia o jednu celú hodinu. Čas sa po polroku vráti do normálu na jeseň, kedy sa zasa mení v poslednú októbrovú nedeľu, pričom posúvame hodinky naspäť z tretej hodiny na druhú. Teda je noc o hodinu dlhšia.

žena vstáva

Nie každý však reaguje na posun času pozitívne. Niekto ho totiž vníma citlivejšie a môže trpieť poruchami spánku. Jesenný posun vnímajú horšie ľudia, ktorí sú zvyknutí ísť do postele skôr a je pre nich typické skoré ranné prebúdzanie. Pre tých, ktorí si radi ráno pospia a večer sú vitálnejší do neskorých nočných hodín, je nepríjemný jarný posun času.

Ako sa vyrovnať pri prechode na letný čas

Pri prechode na letný čas môžu mať problém tí, ktorým sa večer nechce ísť spať a naopak ráno si radi pospia. Kvôli posunutiu času sú tak niektorí ľudia nútení vstávať vo chvíli, keď na to telo nie je ešte pripravené. Patríte medzi nich? Večerné ponocovanie je potrebné skrátiť, a ísť do postele skôr, ako na to?

1. Spánkový režim

Aby sa vám podarilo rýchlejšie a kvalitnejšie zaspať, jedným z faktorov môže byť aj vynechanie pozerania televízora či práce na počítači. Obrazovky vyžarujú modré svetlo, ktoré má nepriaznivý vplyv na spánok. Čo tak siahnuť radšej po dobrej knihe? Tá vám určite pomôže skôr zaspať.

2. Pravidelný režim

Pri kvalite spánku a rýchlosti zaspávania hrá dôležitú úlohu pravidelný režim. Spánkový režim si nastavte tak, aby vyhovoval vám a dodržiavajte ho nielen počas pracovných dní, ale aj počas víkendov.

3. Príjemné prostredie

K dôležitým faktorom, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku, patrí tiež prostredie, v ktorom spávate. Dobre vetraná spálňa, čerstvý vzduch, správna teplota 17 – 21 °C sú samozrejmosťou. Dôležité je zabránenie vnikania svetla z pouličného osvetlenia, a to kvalitnými roletami.  Netreba zabúdať na správny výber matraca či paplóna. Na leto majte vyhradenú tenšiu prikrývku, aby ste sa príliš nepotili, a naopak, v zime hrubšiu. Dôležitá je správna kombinácia roštu s matracom. Všetky tieto a mnohé ďalšie veci majú vplyv na kvalitu spánku.

čítanie v posteli

Ako zvládnuť prechod na zimný čas

Posun na zimný čas zvládajú horšie ľudia, ktorí sú zvyknutí chodiť spávať veľmi skoro a zároveň sa veľmi skoro prebúdzajú. Po posune času, môžu často vstávať už o hodinu skoršie ako obvykle.

Ostatní si môžeme myslieť, že prechod na zimný čas nás nijako neobmedzuje, pretože budeme spať o hodinu dlhšie. No nie je to pravda. Aj keď budeme spať dlhšie o jednu hodinu, je to len jeden deň. Ostatné dni to bude znamenať, že večer sa bude skôr stmievať, čo niektorí ľudia dosť zle znášajú. Možno sa to nezdá, ale rýchle stmievanie môže človeka veľmi obmedzovať, bude mať neustále pocit, že má na všetko veľmi málo času. Skorý príchod tmy môže u ľudí vyvolávať smutnú náladu a depresívne myšlienky. V neposlednom rade dlhšie zimné večery majú za následok, že ľudia idú skôr spať ako obvykle a tak sa ráno veľmi zavčasu budia a nemôžu už zaspať.

Dôležité je zvyknúť si na skorú tmu a samozrejme, ako pri posune na letný čas, je dôležitý pravidelný spánkový režim nielen počas pracovných dní, ale aj počas voľna. Pestrá strava, zdravý životný štýl, vhodný matrac, či príjemné prostredie sú tými faktormi, ktoré tiež treba brať do úvahy, pretože majú vplyv na váš spánok.

Tip: Prečítajte si ďalšie naše odporúčania ako dosiahnuť kvalitný spánok

Google+