Ako vyčistiť matrac a odstrániť škvrny

V posteli strávime takmer tretinu života, preto je jej čistota pre naše zdravie veľmi dôležitá. Hoci sa posteľná bielizeň, či dokonca niektoré prikrývky dajú vyprať, pri matraci takýto postup použiť nemôžeme. A čo ešte v prípade, ak sa nám na matrac podarí niečo vyliať alebo na ňom objavíme zaschnuté škvrny? Našťastie sme objavili pár šikovných spôsobov, ako vyčistiť matrac a odstrániť aj tie najodolnejšie škvrny. Neváhajte a vyskúšajte ich aj vy.

vyliata káva

Na čistenie matracov existujú viaceré postupy

Aj keď matrac vyzerá na prvý pohľad čisto, neznamená to, že ho netreba vyčistiť.  Matrac totiž nemusí byť znečistený len zvonka. V jeho vnútri sa môžu nachádzať roztoče, peľ, prach a rozličné iné nečistoty, ktoré sa do neho dostanú, nech by ste robili čokoľvek. Zvonku matrac ohrozujú pot, sliny, krv a rozličné iné telesné tekutiny, ako i káva, čaj, mlieko a odrobinky zo všetkého, čo si do postele so sebou zoberiete.

Jeden z najjednoduchších, no zároveň aj najdrahších spôsobov čistenia matraca je objednať si profesionálnu firmu na tepovanie matracov. Avšak pre tých, ktorí vyznávajú metódu urob si sám, máme niekoľko nápadov na svojpomocné účinné čistenie matracov. Nezruinujú vám peňaženku a celý proces dokonca nezaberie ani priveľa času.

Postup na kompletné vyčistenie matraca

1. Ako prvé vyzlečte všetky vankúše, perinu alebo paplón, stiahnite plachtu a zložte aj chránič na matrac. Potom z matraca zvlečte poťah na matrac. Na posteli by mal ostať len obnažený matrac. Všetky tieto veci by ste mali dôkladne vyprať, pričom nezabudnite vziať do úvahy aj symboly prania, ktoré by mali byť uvedené na štítku každého jedného výrobku.

2. Nasleduje odstránenie povrchových nečistôt, najmä prachu, vlasov a roztočov, ktoré sa dajú povysávať pomocou vysávača. Prejdite sacou hlavicou na čalúnenie všetky strany matraca, bočné nevynímajúc.

3. Mastné škvrny od potu odstránime jednoduchým posypaním matraca jedlou sódou. Votrieme do látky pomocou kefy, necháme krátko pôsobiť a následne povysávame. Ďalší osvedčený postup je postriekať matrac zmesou jedlej sódy, saponátu (na riad) a peroxidu. Tento tekutý prostriedok sa nastrieka na povrch matraca a takisto sa nechá nejaký čas pôsobiť. Sóda spolu so saponátom odmastí matrac a peroxid vybieli vzniknuté škvrny od potu. Po vyschnutí opäť celý matrac povysávajte.

4. Po povysávaní môžeme matrac vyčistiť aj pomocou parného čističa, ktorý čistí a likviduje baktérie pomocou 100 – 110 °C pary. Je tiež výborným pomocníkom na odstránenie nepríjemného zápachu. Po čistení parou nechajte matrac vždy dobre odvetrať a vyschnúť.

čistenie parou

Ako odstrániť škvrny na matraci

Matrac počas svojej pôsobnosti utŕži škvrny najrozličnejšieho pôvodu a prinavrátiť mu jeho pôvodný vzhľad, no zároveň ho nepoškodiť, môže byť slušná výzva. Zistili sme, že na každú škvrnu platí niečo iné, preto sa oplatí poznať odskúšané triky.

  • Ako vyčistiť matrac od moču

Ak máte doma malé, alebo odrastené deti, staráte sa o starších ľudí či domáce zvieratko, pravdepodobne ste sa už stretli so škvrnami od moču na matraci. Takto ich jednoducho odstránite: Zmiešajte v nádobe s rozprašovačom 240 ml 3 % peroxidu vodíka, 45 g jedlej sódy a 1 kvapku tekutého mydla, pretrepte a nastriekajte na matrac. Škvrna by mala zmiznúť v priebehu niekoľkých minút. Po vysušení zvyšky prípravku z matraca povysávajte.

  • Ako vyčistiť matrac od krvi

Krv na matraci je potrebné odstrániť čo najskôr. Čím dlhšie budete čistenie matraca odkladať, tým horšie sa bude škvrna dávať dolu. Pravidlo číslo jedna pritom znie – zabudnite na teplú vodu. Krv z látky odstraňujte zásadne studenou vodou, aby sa nezrazila a nezažrala hlbšie do vlákien.

Použite zmes pripravenú zo sódy bikarbóny a vody, vymiešanú do pastovitej konzistencie. Takto vyrobenú pastu potom natrite na škvrnu a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Následne zaschnutú pastu odstráňte a matrac povysávajte. Staré škvrny od krvi môžete posypať sódou bikarbónou. Následne je však potrebné vyčkať aspoň 10 hodín a prášok povysávať. Škvrna nezmizne úplne, ale zosvetlí sa a matrac nebude poškodený.

  • Ako vyčistiť matrac od vína

Škvrny od vína sa dajú odstrániť pomocou citrónového roztoku alebo octu. Aplikovať ich môžete rozprášením priamo na škvrnu alebo do roztoku môžete namočiť čistú bezfarebnú handričku a škvrnu ňou potrieť.

škvrna od vína

  • Ako vyčistiť matrac od roztočov

Roztoče znepríjemňujú život najmä alergikom, no prítomnosť šesťnohých potvoriek v posteli nepoteší asi nikoho z nás. Najlepším spôsobom, ako odstrániť roztoče, je povysávať celý matrac pomocou dostatočne silného vysávača. Ak sa chcete zbaviť starostí s roztočmi, zadovážte si kvalitný antibakteriálny matrac.

Dobré rady na záver

  • Prevencia je lepšia ako riešenie problému – používajte chrániče matracov, o matrac sa dobre starajte.
  • Vyberajte si matrace so snímateľným poťahom.
  • Do postele nepatrí jedlo ani nápoje. Ak si nebudete nosiť do postele raňajky ani večeru, znížite pravdepodobnosť vzniku škvŕn od jedla.
  • Matrac i periny pravidelne vetrajte. Zabránite tak ich zatuchnutiu.
  • Prikrývky a vankúše naplnené perím odporúčame dať raz za niekoľko rokov vyčistiť do špecializovaných čistiarní.
Google+