Nedajú vám spať letné horúčavy? Skúste naše tipy, ako sa schladiť v noci

Dosiahnuť v lete ideálnu teplotu na spánok, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od 15 do 20 °C, je niekedy priam nemožné. Ťažký, dusný, takmer nedýchateľný vzduch a rýchlo vyhriata posteľná bielizeň spôsobujú, že sa len prevaľujeme a nemôžeme zaspať. Dokonca aj potom, keď upadneme do ľahkého spánku, budíme sa spotení a unavení. Horúce letné noci sú pre organizmus naozaj záťažou, s ktorou nie je ľahké sa vysporiadať. Preto smelo vyskúšajte naše tipy a dožičte si oddych, aký si zaslúžite.

žena na posteli

Ako nás trápia vysoké nočné teploty

Je známe, že teplota, rovnako ako výkyvy svetla alebo zmena času, má veľký vplyv na ľudský organizmus. Ide totiž o jeden z dôležitých stimulov, ktorý vyrovnáva, prípadne tiež narúša biologické rytmy. Prostredníctvom nich sa riadia všetky systémy ľudského organizmu, ku ktorým patrí tiež rytmus spánku a bdenia.

Privysoká teplota prostredia spôsobuje, že teplota tela nedokáže počas spánku prirodzene klesnúť. To má za následok zhoršenú kvalitu spánku, problematické zaspávanie a časté prebúdzanie sa. Tento stav zase vedie k nízkej intenzite spánku, čím sa zvyšuje aktivita REM spánku, počas ktorej sú sny živšie a jednoduchšie si ich dokážeme zapamätať. Okrem toho však  vyvoláva nepríjemné sny a ťaživé nočné mory.

spanie na vankúši

Tropické noci a nepríjemné potenie

Dusno a vysoké nočné teploty spôsobujú zvýšené potenie počas spánku. Aby ste tomu predišli, odporúča sa nepiť krátko pred spaním väčšie množstvo tekutín a používať vzdušnú posteľnú bielizeň. Pre ľudí, ktorý majú s potením počas noci naozaj problém, sa obzvlášť odporúčajú antibakteriálne matrace, ktoré poteniu síce nezabránia, ale spoľahlivo potláčajú rast baktérií a roztočov, ktorým vlhké prostredie v prepotenom matraci mimoriadne vyhovuje.

Účinné ochladzovanie vodou zvonku i zvnútra

Úplne jednoduchý a zároveň účinný spôsob, ako sa pred spánkom ochladiť, je dopriať si vlažnú sprchu pred tým, ako pôjdete do postele. Osviežujúci prúd vody príjemne schladí krvný obeh a ak sprchu doplníte o vlažný až studený kúpeľ nôh, môžete si byť istí, že sa vám bude zaspávať oveľa lepšie. Chladivý zážitok si môžete dokonca i predĺžiť. Stačí, ak paplón nahradíte ľahkou plachtou, ktorú jemne postriekate vodou z rozprašovača a takouto vlhkou prikrývkou sa potom zakryjete. Odporúča sa tiež zavesiť do okna mokrý uterák alebo plachtu.

osvieženie vodou

Ak sa na nepríjemnú horúčavu zobudíte počas noci, nemá význam prevaľovať sa vo vyhriatej posteli. Radšej vstaňte a studenou vodou si opláchnite tvár, krk, zápästia a jamky na lakťoch. Účinne si ochladíte krv a uvidíte, že sa vám za chvíľku uľaví. Pomôcť pritom môže aj vypitie pohára vlažnej vody alebo termofór, ktorý pre zmenu naplníte studenou vodou a na chvíľku vložíte do mrazničky. Potom ho už len stačí položiť pod vankúš a chladenie máte zaručené.

12 tipov ako lepšie spať počas horúceho leta

Je známe, že počas letných nocí teplota zvyčajne klesne až nadránom. Dovtedy je len na vás, ako sa s takouto záťažou pre organizmus vysporiadate. Pokiaľ teda nemáte nainštalovanú klimatizáciu, ponúkame vám pár spôsobov, ako udržať teplotu v izbe na prijateľných hodnotách, čím výrazne zlepšíte svoj spánok:

  • Pred spaním sa treba vyhýbať ťažkej fyzickej práci, aby sa organizmus ešte viac neprehrial.
  • Ak sa počas horúcich nocí potíte, mali by ste mať na matraci snímateľný poťah, ktorý v prípade potreby ľahko zložíte a vyperiete.
  • Počas dňa majte zatiahnuté žalúzie, rolety alebo závesy, aby sa vzduch v miestnosti ešte viac neprehrial.
  • Na noc vynechajte všetky jedlá, ktoré prehrievajú organizmus: pikantné, mastné či sladké, ale pozor si dajte aj na kofeín a alkohol.
  • Na ochladenie zvnútra je vynikajúca uhorka alebo vlažný mätový čaj
  • Izby vetrajte zásadne až vtedy, keď vonkajšia teplota klesne pod 25 °C.
  • Odpojte všetky elektrické zariadenia a nenabíjajte ich počas vášho spánku. Zbytočne totiž zvyšujú už aj tak dosť vysokú teplotu v izbe.
  • Používajte pyžamo z ľahkých a vzdušných materiálov, najlepšie z bavlny alebo chladivého saténu.
  • Vlhkosť vzduchu počas tropických nocí prudko klesá, čím sa prudko zhoršujú podmienky na dýchanie. V takomto prípade pomôže zvlhčovač vzduchu, ktorý môžeme obohatiť o chladivú esenciu, napríklad mätový éterický olej.
  • Ideálna poloha na spanie v horúčave je s roztiahnutými rukami aj nohami, čo najviac od tela. To zaručí, že sa vytvorené teplo nebude zadržiavať v blízkosti vášho tela.
  • Veľké periny alebo objemné paplóny nahraďte ľahšou prikrývkou, ktorú oblečiete do obliečky. Bavlna a satén sú ideálne materiály na obliečky počas horúcich nocí.
  • Ak sa v noci prebudíte na to, že vám je horúco, postriekajte si tvár a ruky rozprašovačom s vodou. Majte ho vždy poruke na nočnom stolíku.
Google+