0,00 € / 0ks
0

Zaujímavosti o ľudskom spánku

Poruchy spánku u mužov + tipy pre lepší odpočinok

Spánok je životne dôležitý pre každého, ale vedeli ste, že spánok mužov a žien sa navzájom líši? Navyše, veľa mužov nemá dostatok kvalitného spánku napriek tomu, že v posteli strávia dostatok hodín. Často sú na príčine práve poruchy spánku.

03.03.2023
Vedeli ste, že kvalita spánku môže mať vplyv na pokožku?

Na to, aby ste vyzerali mladšie, nemusíte používať drahé krémy proti starnutiu. Ako ukazujú výsledky viacerých štúdií, možno by stačilo len dopriať si viac hodín spánku.

10.02.2023
Detská obezita má viacero príčin. Jednou z nich môže byť aj nedostatok spánku

Nedávne štúdie preukázali, že u detí, ktoré spia menej, ako je odporúčané pre ich vek, sa zvyšuje riziko vzniku obezity. Potvrdilo sa, že deti a dospievajúci, ktorí pravidelne spia menej ako ich rovesníci, v dospelosti viac priberajú a je u nich vyššia pravdepodobnosť nadváhy alebo obezity.

01.02.2023
Chrápanie u detí – čo ho spôsobuje a kedy môže predstavovať vážny problém?

Kým takmer polovica dospelých z času na čas chrápe, u detí nie je chrápanie až také časté. Kedy je teda dôvod na obavy?

10.01.2023
Ako hormóny ovplyvňujú spánok? Zisťovali sme za vás

Hormóny majú vplyv na veľa oblastí z našich životov, od nálady, energie, vzhľadu pleti... Ako však dokážu ovplyvniť to, ako spíme? Prečítajte si viac v našom článku.

19.12.2022
Hypersomnia alebo čo by ste mali vedieť o nadmernej spavosti

Ospalosť a podriemkavanie počas dňa napriek tomu, že ste v noci spali viac ako dostatočne, môže znamenať, že trpíte hypersomniou. O čo presne ide a ako si s tým dať rady, vám už prezradíme v našom článku.

22.11.2022
Môžete spať menej ako 7 hodín za noc a cítiť sa oddýchnutí? Zisťovali sme za vás

Plnohodnotný nočný spánok je nielen príjemný, ale zlepšuje aj duševnú výkonnosť a posilňuje celkové zdravie. Väčšina dospelých potrebuje viac ako 7 hodín spánku za noc a deti i dospievajúci vzhľadom na svoj vývoj dokonca ešte viac. Čo však v prípade, ak si taký luxus jednoducho nemôžete dovoliť?

08.11.2022
Je námesačníctvo nebezpečné? Kedy je somnambulizmus poruchou a ako ho riešiť

Vstávanie a prechádzanie sa v stave spánku je častejšie u detí ako u dospelých a často sa v puberte samovoľne vytratí. Námesačný človek si však počas týchto epizód môže vážne ublížiť a navyše sa musí vyrovnávať s horším spánkom, úzkosťou a dennou ospalosťou.

21.10.2022
Ako sny ovplyvňujú kvalitu spánku + tipy pre krajšie sny

Dobrú noc a sladké sny – tak si obyčajne želáme pred spaním. Hoci neexistuje jednoduché vysvetlenie významu a účelu snov, v dnešnom článku si povieme viac o tom, čo môžete podniknúť, aby ste spali lepšie.

04.10.2022
Je zívanie naozaj nákazlivé? Zistite, prečo vlastne zívame

Už ste niekedy "chytili" zívanie od niekoho iného? Nejaká osoba otvorí ústa na veľké zívnutie a vy zrazu zistíte, že podvedome robíte to isté. Prečo sa to deje a ako sa táto zdanlivo nedobrovoľná činnosť prenáša z jedného človeka na druhého? Poďme sa pozrieť na vedeckú podstatu zívania.

25.09.2022
123